MetElles. over…Recepten voor als de koek op is

MetElles. over…Recepten voor als de koek op is

Mijn laatste MetElles. Over….NU ontstaan er andere tijden, schreef ik tijdens de eerste golf inmiddels zijn we aangespoeld in de tweede golf.

Wat afgelopen april voor mij nog leek en voelde als een fijn groepsgevoel. Waarin we weer naar elkaar omkeken, we boodschappen voor elkaar gingen doen en dan vooral “lekker” lokaal of nog leuker met de auto een rondje langs de diverse boodschappen drive-ins, berentochten door het hele land maakte, met stoepkrijt aan de slag gingen, zomaar een eenzaam persoon gingen opbellen of een kaartje sturen. Kortom er ontstonden mooie onbaatzuchtige initiatieven om elkaar er doorheen te helpen.

Het was mooi zolang het duurde want inmiddels lijkt het tij te zijn gekeerd en trappelen we in een tweede-golfslagbad.

Want iedereen lijkt opeens in een soort van “defence-force-kickout- virus-waarheid- ik-ben boos-modus”; boos op elkaar, boos op het virus, boos op de politiek, boos op het RIVM, boos op de NOS, boos op Famke Louise omdat zij boos is en niet meer mee wilt doen, maar nu doet ze toch wel weer mee. Zelfs Willem Alexander en Maxima doen niet mee aan het advies om reizen naar het buitenland te beperken en zijn nu boos omdat ze terug moesten komen.

Ons land heeft, nu het voetbal niet doorgaat, ipv 17 miljoen bondcoaches opeens 17 miljoen virologen & wetenschappers.  We worden overspoeld met “inhoudelijke” waarheden/oorzaken over het virus. Ook de BN’ers hebben hun businessmodel vernieuwd. Aangezien ze nu geen podium hebben voor hun optredens, musicals, lezingen en opiniepijlen, pakken ze het podium als viroloog en/of wetenschapper. Tja als artiest kan je je natuurlijk in iedere rol inleven! Kortom we trappen, slaan, oreren in het rond en we hebben allemaal gelijk!

Ik kreeg van al deze waarheden zo weinig energie en inspiratie met af en toe een fijne uitzondering.  Zoals IC Arts Gor Khatchikyan en stadsgenoot Diederik Gommers als voorzitter van het NVIC. Fijn om naar te luisteren, altijd helder en duidelijk in wat kan en wat niet kan, met respect, geloof en passie voor de wereld waarin we NU leven, niet wijzen naar een ander en hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn voor mij de BN’ers van 2020 en verdienen het podium!

Want volgens mij is de waarheid dat het virus van onszelf is en niet van “de ander” dus de oplossing ligt bij onszelf!

Ik heb echt een tijdje mijn best gedaan om al dit geweld te ontduiken. Het is me niet gelukt want het is gewoon overal…in de krant, op tv, in weekbladen, op de socials. De verhalen die ik NU niet of nauwelijks voorbij zie komen zijn de verhalen met dingen die wel kunnen en die je dag een beetje leuker/fijner maken in deze onzekere tijd.

Volgens mij ben ik echt niet de enige die behoefte heeft aan positieve voedingsstoffen, dus ben ik opzoek gegaan naar dit soort verhalen. De gesprekken die ik tot nu toe heb gevoerd hebben een mooie verzameling verhalen opgeleverd welke ik met jullie kan delen. Verhalen met de juiste ingrediënten voor als de koek (even) op is. Want laten we eerlijk zijn, ergens eerder in ons leven hebben we toch allemaal al zo’n moment gehad dat je dacht NU is de “koek echt even op”!

De vraag is wat deed je toen?  Welke zomaar alledaagse dingen of rituelen gaven je dat fijne gevoel om de dag te starten of te eindigen, zorgde voor een glimlach op je gezicht, inspireerde je en maakte je hoofd leeg.

Dit zijn de verhalen die verteld moeten worden want al die boosheid helpt niet in een tijd van onzekerheid. Onzekerheid over je gezondheid en die van je geliefde, het behouden van je baan, je financiën etc. Omdat ik geloof in “samen” (ook in samen krijgen we corona onder controle…maar kan ook door de stem van Ruben Hein komen) zal ik beginnen (zeg maar koekje van eigen deeg) met mijn recept in mijn “toen was de koek op” periode.

Deze periode was rond mijn “fabulous-40” en echt zo’n 13 in een dozijn verhaal;

Midden in de nacht ben je opeens de verlaten vrouw, omdat hij het niet meer voelt, hij moet kiezen voor zijn eigen geluk, hij even vergeten was om te vertellen dat er al wel een tijdje een andere liefde was, en omdat je samen in een bedrijf zit ben je ook nog eens je baan kwijt.

En dan….blijft over

De kinderen (toen 6 en 9), ikzelf en volgen er 2 jaar van;

Goed de kinderen in de gaten houden, ongeloof, kennis maken met een mediator, voorlezen uit het boekje “ik krijg 2 huizen”, maken van een ouderschapsplan, werken aan jezelf, gymtas pakken, boosheid, andere baan vinden, onzekerheid, broodtrommels smeren, overzicht maken van levenskosten, rijden naar de kinderboerderij, angst voor de toekomst, hulpboek lezen, zwemles, jaarstukken lezen, tasjes pakken voor een weekend bij papa, sollicitatiebrief schrijven, help er lekt een kraan, op sollicitatiegesprek, kiezen tussen waardering aandelen of opgepotte winst?,  eten maken voor het kerstdiner op school, assistentie van een jurist, hoe ga ik als alleenstaande ouder de zomervakantie invullen?, in gesprek met de bank om te kijken of ik de hypotheek mag overnemen, voelt anders alleen thuis als de kinderen naar hun vader zijn, naar de notaris, mam ik kan niet slapen omdat….

Om mijn hoofd leeg te maken, me vrij te voelen en alles van me af te schudden gingen de gordijnen dicht en danste ik met mezelf door de woonkamer op het nummer Praful van Acredite en nog steeds voel ik me vrij en gelukkig als ik dit nummer hoor….luister je mee, misschien doet het ook “iets” voor jou. Bekijk hier het filmpje.

recepten voor als de koek op is

Wist je dat dansen goed is voor je geheugen en je leerprocessen? Daarbij geeft het een boost aan je energielevel en aan je immuunsysteem.  Het zorgt voor ontspanning en geeft je een geluksgevoel. Dus dansen maar….zet je brein aan en verbeter je mood!

En zo zijn er nog meer inspireerde verhalen om te vertellen over dingen-die-je-zou-kunnen-doen als recept tegen het “nu is de koek op” gevoel;  Martine vertelt hoe zij haar stress weg klikt, Jacqueline legt uit wat kastanjechampignons voor haar doen als ze even aan niks en niemand verantwoording wilt afleggen of het verhaal van Nadja over melkschuim.

Ben je benieuwd naar deze en andere verhalen?  Volg dan het Instagram account; @receptenvooralsdekoekopis

Ik hoop dat de ingrediënten van de recepten je voedingsstof geven!

Met gezonde groet!

Elles

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .