Thuis zijn in een ideale wereld

Thuis zijn in een ideale wereld

Gespot door: Vera de Ruijter
Tekst en Foto’s: Steven Borghouts

Eindredactie: Mari Trini Hermoso

Wie is Steven?

“Ik ben een vrij extraverte persoon dat moeilijk in een hokje te plaatsen is. Eigenwijs noemen sommigen mij ook wel. Ik zou mijzelf liever omschrijven als levensgenieter, avonturier en een aanpakker “, aldus Steven Borghouts, oprichter van het daklozenproject Homies.

“In het dagelijkse leven ben ik vooral bezig met het kledingmerk A-dam dat ik samen met vrienden heb opgezet in Amsterdam. Een mooi avontuur! Ik vind het heerlijk om uit te kijken naar een nieuw groot avontuur. Elk jaar probeer ik mezelf daarop te trakteren. Vorig jaar ben ik met vriend Basha Wiegers naar Istanboel gefietst en dit jaar ga ik met vriend Sander Schimmelpenninck naar Sint-Petersburg fietsen. Ik vind het heerlijk om tijdens de reis te denken aan het ontstaan van het plan en vervolgens bewust mijn droom te ervaren. Als ik dan tijdens mijn avonturen en dromen de wereld nog een stukje beter mag maken is het cirkeltje wat mij betreft rond.”

“Alles is mogelijk in het leven, dit motto wil ik mijn medemens graag meegeven. Het hoeft zeker niet allemaal zo groots te zijn. Ik ben ook erg gelukkig als ik een fotocamera in mijn handen heb of als ik met mijn vriendin in de natuur wandel. Beide dingen brengen mij in het moment. Het belangrijkste wat er is, leven in het ’t nu. Ondanks dat ik er steeds beter in word, blijft dit een mooie uitdaging.”

Wat is Homies precies? Hoe ben je op het idee gekomen?

“Homies koppelt vriendengroepen aan daklozen. Het initiatief is vorig jaar ontstaan. Ik fotografeer al enige tijd daklozen en deel hun echte verhaal op social media. Zo ontmoette ik Daniel op 9 oktober 2020, op een bankje in een slaapzak. Ik was erg geraakt door zijn verhaal en zette mijn netwerk in om hem te helpen.”

“In een week had ik een groep van 20 vrienden om Daniel heen gevormd. Op 20 oktober 2020 sliep hij al bij Douwe Bob op de boot en hadden we een systeem bedacht om hem te helpen op gebied van onderdak, voeding, beweging en juridische ondersteuning. Zo is het idee ontstaan om andere vriendengroepen te activeren met hetzelfde doel: samen een groot probleem kunnen oplossen. In Nederland zijn ruim 40.000 daklozen en daarbij hebben we in dit land genoeg geld, netwerken en liefde. We willen deze elementen aan elkaar koppelen via het Homies platform.”

“Daniel, onze eerste Homie, is nu bezig met het opbouwen van een nieuw leven. Door zijn passie voor schilderen kan Daniel in het moment zijn en vergeet hij zijn struggle of life. Daarnaast verdient hij nu met de schilderijen ook geld en creëert daarmee een stuk onafhankelijkheid. Onlangs hebben wij samen een expositie gehouden, de reacties waren geweldig! Mensen werden geraakt door Daniels verhaal en ik zag zelfs hier en daar een traantje rollen. Bezoekers vonden zijn werk oprecht prachtig. Sommigen kochten zelfs wel 5 schilderijen tegelijk. Door de grote vraag die ontstaan is na de expositie hebben wij de verkoop even stopgezet, zodat Daniel het weer kan bijbenen. Binnenkort komt er weer een nieuwe expo van Daniel Ivancevic.”

Wat is je grootste droom?

“Door zo’n expo is de Homies community weer enorm gegroeid met mensen die iets willen doen, dat vind ik echt super! Mijn grootste droom is toch wel dat dakloosheid in Nederland niet meer bestaat. Dat wij dan wellicht een mooie strik om Homies kunnen doen omdat het platform niet meer nodig is. Persoonlijk zal ik Homies natuurlijk wel gaan missen, maar daar gaat het niet om: het initiatief moet ons overstijgen. Het geeft mij veel energie om mensen te activeren iets goed te doen voor de medemens. Dat is nu gaande, ik leef eigenlijk al in mijn bijzondere droomwereld”.

Aanmelden?

Eind mei 2021 hoopt Steven met een landingspagina (homiesfoundation.nl) live te gaan waarbij Homies gaat meten op welke vlakken mensen hulp willen bieden aan daklozen. De metingen zijn essentieel om te weten waar ze verder op kunnen bouwen om uiteindelijk in augustus live te gaan met het echte platform.

Zo ontstaan er straks actieve vriendengroepen, betalende leden of mensen die hun diensten aanbieden (zoals bijvoorbeeld een tandarts, voedingsdeskundige of een jobcoach).

Samen met Sander Schimmelpenninck fietst Steven op 10 september a.s. naar Sint-Petersburg om awereness te creëren en geld op te halen voor Homies.

Enjoy the ride!

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .