Marja Hillebrand

I know it’s going to happen, because I’m going to make it happen.

Tekst: Mari Trini Hermoso

I know it’s going to happen, because I’m going to make it happen.

In Den Haag staat een hotel, midden in het historische Hofkwartier. Paleis Hotel wordt sinds 2014 gerund door onderneemster Marja Hillebrand en haar oog voor detail en hospitality talent zorgen ervoor dat de reviews heel positief zijn en er menig award gewonnen is.  Helaas werd het hotel zwaar getroffen worden door de crisis. Marja: “Ik kon niet langer lijdzaam toekijken hoe dit probleem steeds grotere vormen aannam. Ik wilde onderdeel zijn van een oplossing!”

Hallo Marja, hoe is het met jou? Hoe heeft deze coronatijd effect gehad op jouw leven? 

“Het gaat goed met mij. De coronatijd heeft veel impact gemaakt bij iedereen natuurlijk. Maar ik ervaar bij mij vooral een positieve impact. Ik ben deze periode veel bewuster geworden van wat echt belangrijk is, zowel privé als zakelijk. Ik denk na over hoe ik mijn tijd spendeer. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Ik zat nooit stil, ik was iemand die van alles had staan in haar agenda: bijeenkomsten, afspraken of netwerkborrels. Ik vond het lastig om nee te zeggen, omdat ik alles echt leuk vond. Nu heb ik ruimte en rust. Heerlijk! Ik mis wel mijn netwerk, na een jaar mis ik dat wel.”

Heb jij in deze tijd gedragsveranderingen gezien bij mensen om je heen?

“Ik heb duidelijke verschillen gezien in mentaliteit van mensen. Hoe men dus reageert op een noodsituatie. Kijkt men naar buiten of heeft men zelfreflectie? Kan de persoon helder blijven nadenken en zich naar binnen keren voor antwoorden? 

Deze hele periode heeft mij laten zien dat we versnellen door te vertragen. Verantwoordelijkheid nemen en je verbinden met de mensen om je heen. Ik heb nu sneller door hoe iedereen in de wedstrijd zit. Wie gaat vluchten, vechten of bevriezen? Iedereen wil graag goed handelen maar niet iedereen heeft dat inzicht. Mensen kijken veel naar anderen voor antwoorden en oplossingen.” 

“De situatie waarin we ons bevinden kent geen directe schuldvraag, maar de oplossing zit wel in onszelf. Door ownership en verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt niet voorspellen hoe mensen zullen reageren. Gelukkig zit Reset the World vol met prachtige voorbeelden. Ik voed mij graag met zulke positieve verhalen. Ik kan wel veranderen hoe ik mij voel en hoe ik met de situatie omga.”

Jij en jouw team hebben niet stil gezeten. Wat kun je vertellen over de ontwikkeling van de sneltest-straten? 

“Ik heb al eerder een crisis meegemaakt en wist daardoor hoe ik nu kon handelen. Om mijn hotel, mijn meisjesdroom te redden, ben ik snel in de sneltest business gesprongen. Ondanks het grote contrast is er ook veel overlap: het gaat om zorgen, dienstbaar zijn, iemand helpen. Door omscholing konden mijn collega’s – en die van andere hotels – weer aan de slag gaan. Tijdens deze omschakeling kon ik mijn ownership goed toepassen, met alles wat ik hiervoor geleerd had.  

“Een half jaar geleden wist ik niets van testen en nu weet ik juist heel veel. Als je iets wil en je bijt je erin vast, dan kun je iets snel leren. Die uitdaging ben ik aangegaan en binnen twee weken was ik open, conform alle voorwaarden en richtlijnen. Het is een kwestie van doen en het moment pakken. Ik wil niets liever dan dat alle hotels open zijn. Ik zocht naar een uitweg door onderdeel van de oplossing te zijn: testen. Ik heb nu een teststraat en binnenkort komt een tweede eraan.”

Volgens het boek Homo Deus van Yuval Noah Harari vormen pandemieën een van onze grootste aandachtspunten. Ben je daar nu meer mee bezig? 

“Langzaam gaan we meer naar een testsamenleving. Dit wordt de nieuwe realiteit, want voorlopig zitten we nog aan deze pandemie vast. We moeten deze situatie ook omarmen anders is er straks helemaal geen business. Hotels hebben het lastig, net als de reisbranche. Cafés en restaurants ook, echter zij kunnen instant weer business hebben zodra zij open mogen. Iedereen staat te popelen!  Hotels zijn afhankelijk van grotere reisbewegingen. Er moeten weer conferenties of evenementen komen. Overnachten in eigen stad is namelijk niet gangbaar. Ik hoop wel dat we over een jaar er beter voor staan. Deze zomer zal weer een relatief korte zomer zijn. De meeste pandemieën duren historisch gezien twee jaar, we zitten net over de helft. We zullen nog door de komende winter heen moeten. Maar dan moet het vaccineren nu wel echt van de grond komen.”

“Daarnaast zal het even duren voordat grote evenementen op gang komen, daar komt de test-samenleving kijken. Het accepteren van de nieuwe realiteit. Niemand gaat momenteel risico nemen, zowel bezoekers als organisaties. Er komt nu een 48-uurs-app van de overheid waar we aan meedoen, waarmee je tijdelijke vrijheid koopt: bij negatief getest zijn krijg je 48 uur vrij toegang tot een concert, evenement of openbaar gebouw. Maar niet om te reizen. Deze app is geldig op nationaal gebied. Wellicht volgt de EU binnenkort met een reiscertificaat voor alle landen om deze zomer de boel op gang te krijgen.”

“Hoe we een volgende pandemie kunnen voorkomen? Deze is aan onszelf te danken, als we eerlijk zijn. We breken de aarde af. De natuur probeert orde te herstellen en weer in balans te komen. Door zelf een aantal dingen aan te passen kunnen we meehelpen. We zijn een onderdeel van een groter geheel.  Ik ga niet prediken hoe, men moet naar zichzelf kijken. Dat is voor iedereen anders. Wat ben je bereid om op te geven?”

Welke mensen inspireren jou? Welke innovaties hebben jou geïnspireerd? 

“Ik vind het bewonderenswaardig hoe restaurants toch omgegaan zijn met de lock down, door een take away-menu te creëren.  Terwijl het voor de meeste restaurants ook gaat om de sfeer en ambiance. De afhaalmenu’s deden niet onder van hun gebruikelijke kwaliteit.  Ook heb ik bewondering voor mensen die nu investeren, die snappen dat je niet moet gaan bevriezen. Zij zullen er ook sterker en mooier uitkomen.” 

Een andere inspiratiebron is dr. Edith Eger: met haar boeken De keuze en Het geschenk. Het inspireert mij hoe Edith Eger anderen inspireert, door haar inzicht in omgaan met een crisis. Als zij haar eigen situatie heeft kunnen doorstaan (als 16-jarige Auschwitz overleven) dan kunnen wij deze coronacrisis ook makkelijk doorstaan. Ze geeft nu zoveel terug, ik vind dat bewonderenswaardig.”

Wat wil jij nog kwijt, welke boodschap wil je nog delen met ons? 

“Focus op ownership. Ik denk dat het helpt om te beseffen dat jij de regie terug kan pakken. In jouw invloeds-cirkel. Denk aan Byron Katie met haar Whose Business Are You In?

Byron Katie spreekt over drie soorten business: de mijne, de jouwe en die van God.  Dat helpt mij enorm om bij weerstand mij af te vragen waar die weerstand zit en kan ik dat loslaten? Is het van mij, van iemand anders of van God? Heb ik er invloed op? Besef goed dat je invloed altijd klein is, maar hoe klein dan ook dat geeft juist een machtig gevoel. Want je kunt dat kleine beetje dus wel veranderen. Veel mensen die nu in de weerstand zitten tegen corona, zitten op God’s business. Niemand kan deze situatie alleen oplossen. Je kunt maar beter lief zijn voor elkaar en gaan samenwerken.”

“Het jaar 2020 is raar geweest voor mij, maar ondanks alles kijk ik dankbaar terug, op wat wel allemaal mogelijk was. Kijk naar wat je wel hebt, ondanks dat dingen veranderen.  Als je van je eigen kracht uitgaat, dan komt het allemaal goed. Het gaat niet altijd om het eindresultaat, maar om het proces. Ik vergat vroeger om van dat proces te genieten, omdat ik alleen naar de top keek. Ik geniet nu van het uitzicht. Genieten van het ontstaan, van wat groeit. Rijkdom betekent voor mij zoveel meer dan geld alleen. Ik doe nu de dingen die ik echt leuk vind. Mijn meisjesdroom was het runnen van een eigen hotel. Ik doe er nu alles aan om mijn meisjesdroom te behouden. Mijn motto is dan ook: I know it’s going to happen, because I’m going to make it happen…. Ik ga het gewoon doen!”

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .