E-sports geeft de sportwereld een nieuwe draai!
Group cyclist professional in a race.

E-sports geeft de sportwereld een nieuwe draai!

Sport en Corona vormen geen goede combinatie. Vele sporters konden afgelopen jaar niet meer deelnemen aan belangrijke wedstrijden en diverse Olympische dromen spatten uiteen. De andere kant van de medaille laat ons zien dat deze periode juist iets moois heeft gebracht. Dat bewezen Jay Vine en Neve Bradbury. Deze jonge Australiërs hebben afgelopen jaar een profcontract verdiend door e-sportwedstrijden!

Vine reed in 2019 voor de Australische wielerploeg Nero Continental en werd dat jaar vijfde in het eindklassement van de Herald Sun Tour. Voor 2021 had hij een contract getekend bij ARA Pro Racing Sunshine Coast, maar door het winnen van de Zwift Academy afgelopen december won hij een contract bij de Belgische wielerploeg Alpecin-Fenix

Het talentenprogramma van Zwift Academy maakte nog meer dromen waar, zoals die van Neve Bradbury. Ook zij lonkte naar een professionele wielercarrière, totdat Corona ertussen kwam en Neve haar plannen moest staken. De enige optie was op dat moment indoor-kampioenschappen rijden. Dankzij het Zwift Academy-programma kreeg zij een plek op dames wereldtour en koerst zijn sinds 2021 voor de Duitse vrouwenformatie Canyon-SCRAM.

Zwift is een softwarepakket voor fietsers (en hardlopers) waarmee het mogelijk wordt om interactieve indoortrainingen te doen. Waar de befaamde Belgische renner Eddy Merckx het had over de verloren generatie – “Zij zijn de sport aan het veranderen. Het lijkt net een Playstation!”- , moeten de gerenommeerde broeders Roothooft, managers van het wielerteam Alpecin-Fenix, gedacht hebben aan nieuwe mogelijkheden: als er niet gescout kan worden langs de weg, … let’s go Zwift!

Beste e-renner is een roeier! 

Eind 2020 won een roeier het officiële wereldkampioenschap e-sports voor wielrenners: het UCI Cycling Esports World Championships. Achter hem reden de Denen Andreas Foldager en Nicklas Pedersen naar de tweede en derde plek.

Jason is niet zomaar een roeier maar een echt een toproeier. Zo nam hij ooit deel aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en werd hij in 2018 wereldkampioen Skiff. Hierbij enkele details om aan te tonen dat hij geen eendagsvlieg is: hij is Strava-recordhouder destijds op De Muur van Geraardsbergen, top-10 Duits Kampioenschap tijdrijden én meneer trapte in korte tijd 12W per kilo in de 900-meter slotklim. Bovendien werd hij op zijn 31e een echte prof op de weg en gerespecteerd hardrijder. 

Beestachtig

Victor Campenaerts noemt deze nieuwe talenten ‘beesten’. Victor kan het zeggen, hij is een Belgische wielrenner die anno 2021 rijdt voor Team Qhubeka-ASSOS. Victor is gespecialiseerd in het tijdrijden en veroverde onder meer de Belgische en Europese titel binnen deze discipline. Sinds 2019 is hij regerend werelduurrecordhouder. “Deze jongens zijn zo sterk en Jay Vine fietst op z’n Canyon racefiets zo mee met het profpeloton”. 

Het is geen reclame of toeval dat hier het merk Canyon wordt genoemd. Zij zijn immers de drijvende kracht achter deze nieuwe trend binnen de sportwereld. Team Canyon heeft diverse atleten onder contract uit diverse disciplines om te laten zien dat zij de beste bikes verkopen

Dit wetende, kan er een aantal vragen worden gesteld: Heeft Eddy Merckx gelijk, is de sport aan het veranderen? Is er een nieuwe manier van scouten ontwikkeld door de Roothooftjes? Of is dit marketing anno 2021 van Canyon, een publiciteitsstunt? Het antwoord laten we aan jou! 

Echter, één ding is zeker: Jay heeft op zijn 25e een profcontract en heeft zich op de weg bewezen in de Ronde van Turkije, waar hij het in de 4e etappe van Kemer naar Elmali moest afleggen tegen de Spanjaard Diaz. De e-sports dragen steeds meer hun steentje bij aan de moderne sportwereld.    

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .