Daan Roosegaarde

“Op een gegeven moment is de wereld gaan bestaan uit plastic barrières, waarschuwing stickers en sociale afstand van 1,5 meter.”

Tekst: Mari Trini Hermoso
Fotografie: Studio Roosegaarde

Stel je een plek voor waar we elkaar coronavrij kunnen ontmoeten…

… dacht ontwerper Daan Roosegaarde. Samen met zijn team van ontwerpers, experts en wetenschappers hebben zij onderzocht hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. De ontwerpstudio (ook wel genoemd de Droomfabriek) staat in Rotterdam, en is een echte proeftuin voor nieuwe designs en innovaties, zoals zijn recentste: Urban Sun.

Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein beter te maken van het coronavirus, in combinatie met huidige overheidsregels. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Urban Sun visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegen gaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken.

Ik lees dat Urban Sun niet specifiek met corona in het achterhoofd is ontwikkeld. Urban Sun is een project dat al voor de pandemie is gestart met eigen tijd en geld. Daan, had je een vooruitziende blik? 

“Ik ben al jaren bezig met het onderzoeken van licht. Ik kon mij herinneren dat ik een artikel had gelezen in het wetenschapsblad Nature en hier werd een specifieke far-UVC straling genoemd. Een straling die virussen in de lucht kan reduceren en veilig is voor mens en dier. Ik vroeg me af waarom dit veilige licht met een golflengte van 222 nanometer nog niet eerder was ingezet.”

“Ik heb meer dan 320 Zoom gesprekken gehad met externe experts en meerdere wetenschappers hebben gevalideerd dat dit specifieke licht, de lucht veilig schoner kan maken van virussen (waaronder ook het coronavirus). Urban Sun verbindt design aan wetenschap en wil nieuwe samenwerkingen met overheden en partners aan gaan om de verdere toepassing van 222 nm far-UVC licht te versnellen. Het design is wereldwijd met veel belangstelling ontvangen. Onder andere het Eurovisie Song Festival, Lowlands en Dubai tonen interesse in Urban Sun. We denken nu aan een wereldtour, om de wereld te verbinden”.

In dit project staat verbinding en ontmoeting centraal. Zijn dat voor jou belangrijke drijfveren?

“Urban Sun is een levend lab voor universiteiten, ingenieurs, ontwerpers en technologie-partners. Er wordt een ruimte te gecreëerd waarin we op een nieuwe manier, met elkaar, kunnen verbinden. De golflengte van ultraviolet 222 nm kan worden gebruikt als een middel om de kans op verspreiding van schadelijke virussen te beperken.”

“Het uiteindelijke doel is om het welzijn en de veiligheid van het publiek terug te brengen door het coronavirus in de lucht van openbare ruimten te verminderen. Samenwerking en onderzoek zijn essentieel voor succes, en daarom heeft Studio Roosegaarde samengewerkt met onderzoekers en wetenschappers van universiteiten over de hele wereld. De technologie is ook gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. Urban Sun is bedoeld als een praktisch startpunt voor toekomstig onderzoek”.

Pandemieën vormen de komende jaren een van onze grootste aandachtspunten. Ben je daar ook meer mee bezig?

“Op een gegeven moment is de wereld gaan bestaan uit plastic barrières, waarschuwing stickers en sociale afstand van 1,5 meter. Ik vroeg mezelf af hoe we steden schoner konden maken van het coronavirus. Ik moest aan de kracht van het licht van de zon denken; het licht wat al het leven op aarde onderhoudt. Hoe zou licht kunnen helpen om plekken te ontwikkelen voor veiligere ontmoetingen?”

“We moeten niet bang zijn voor de toekomst, maar nieuwsgierig en kijken naar hoe we het nieuwe normaal kunnen ontwerpen. Far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer kan virussen in de lucht reduceren en is veilig voor mens en dier! Zo begon Urban Sun. Urban Sun is het tweede ontwerp van een serie ‘DreamScapes’. GROW was het eerste ontwerp. De serie droomlandschappen laat de schoonheid van een combinatie van kunst en wetenschap zien om een betere wereld te creëren”. 

Welke mensen inspireren jou? Welke innovaties hebben jou geïnspireerd?

“Wim Pijbes; Wim is erg eigenwijs en zowel met Stichting Droom en Daad, als vanuit zichzelf, investeert hij in de stad Rotterdam. Hij blijft de stad prikkels geven! “Maar ook Pixar: de animatiestudio die een persoonlijke droomwereld heeft weten te creëren. En… het Pantheon: deze tempel is een bron van inspiratie. Want welk gebouw heeft er nou een gat in het dak?”.


Wat wil je mensen graag nog meegeven?

“We moeten nieuwsgierig zijn naar de toekomst, in plaats van bang. Ik zou de wereld graag zien als een Protopia in plaats van een Utopia; stap voor stap de wereld beter maken door duurzame ontwikkeling. We weten niet hoe de toekomst eruit zal zien. Niemand weet dit. Een Utopia is net als een regenboog in de lucht; we zullen het nooit aan kunnen raken. We hebben echte actie nodig en niet alleen symboliek en activatie. Bij een Protopia gaat het om het ontwikkelen, door stap voor stap te leren, te falen en dit weer te verbeteren. In een Protopia gaat het om leren en samenwerking, op een nieuwe en duurzame manier”. 

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .