Philip Jordanov

“De beste manier om de tijd door te komen is een goede jamsessie”

Naam:Philip Jordanov
Bedrijf:Neurofied – Cognitive Neuropsychologist @Neurofied: Brain & Behaviour Academy for professionals
Woonplaats:Amsterdam

Zeg Philip, hoe is het met jouw hersengedrag gesteld de afgelopen maanden?

De neuronen doen hun werk. Hier en daar wat opstandige clusters en onrustige signalen, maar over het algemeen prima. Ze kunnen wel een stootje hebben. Zo’n lockdown biedt je wel een uniek kijkje naar binnen. Doordat een hoop omgevings- en sociale variabelen naar nul werden gedraaid, kun je jezelf echt onder de loep nemen. Zonder ruis.

Waar ik soms van schrik, is hoe snel de dagen voorbij vliegen. Je zit thuis, werkt, eet, slaapt en waggelt af en toe naar de supermarkt. Op zoek naar een verfrommeld mondkapje in je binnenzak. Ik gok dat ik hier niet alleen in ben.

Je hebt een naam van een geheim agent. Wie is Agent Philip Jordanov?

Al zou je misschien denken aan een spion uit de oude Sovjet-Unie, zou ik andere motieven hebben als geheim agent. Je hebt vast wel gemerkt dat er steeds meer mensen in vreemde complottheorieën geloven. Dit is niet gek. We verdrinken in nepnieuws en misinformatie. Het is steeds moeilijker om te weten wat echt is en wat niet. Als ik een geheim agent zou zijn, zou ik de oplossing vinden waarmee we onszelf tegen nepnieuws kunnen wapenen. Nu ik er zo over nadenk, hoef ik hier helemaal geen geheim agent voor te zijn. Aan de slag!

En wat doet deze irrationele persoon allemaal zakelijk rationeel?

Het pijnlijkste aan onze eigen irrationaliteit is dat we er zelf blind voor zijn. Een moeilijke business challenge dus. Maar we werken naar een oplossing toe. Met inzichten uit de neuropsychologie kunnen we ons brein op scherp zetten en betere beslissingen leren maken. Met Neurofied geven we hier masterclasses in aan de leiderschapsfaculteit van Nyenrode.

Zitten bedrijven in deze tijden van corona te wachten op uitleg over gedrag van onze hersenen, oftewel: waar zit je coronaverdienmodel?

Juist in tijden van crisis is de kunst en wetenschap van helder denken, effectieve besluitvorming en compassioneel leiderschap key. Maar uiteraard, als je met de handen in het haar zit, staat men niet te trappelen voor uitleg over brein en gedrag. Ons team heeft zich de afgelopen maanden gefocust op het creëren van een online leeromgeving waar professionals inzichten in gedragspsychologie en neuroscience leren toe te passen. Voor mij betekende dit een appartement gevuld met brandende studioverlichting, tenen stoten tegen de camera opstellingen, en vele uren in een muffe microfoon praten om de content op te nemen. Toch was het een unieke ervaring. Onze training staat – met volledige dank aan het team – sinds kort live.

Zomergasten is alweer afgelopen. Welke drie fragmenten had jij er in gewild en waarom? 

  1. Lubach en de online fabeltjesfuik staat voor mij op de eerste plek. Hij legt het probleem wat ik (als geheim agent hierboven) benoemde perfect bloot. 
  2. Diederik Gommers over jonge influencers. Die ‘ik doe niet meer mee’-beweging waarin jonge influencers aangaven niet meer mee te doen met de coronamaatregelen, zorgde voor een hoop gedoe. De manier waarop Diederik Gommers hier mee om ging was briljant, compassioneel en effectief. 
  3. Emil ‘Baardmans’ van Oers. De presentator van NOS 3 die als een van de weinigen helderheid biedt aan jongeren in de tijd van het coronavirus. Ik zou graag zien dat dit soort positieve invloed meer platform krijgt. 

Heb jij in deze tijd gedragsveranderingen gezien die je verbaasd hebben of verwacht je dat nog?

Wat mij verbaast is het gebrek aan gedragsverandering. En toch ook weer niet. Aanhoudende schijt-aan-corona feestjes, pieken in protesten en de macht van misinformatie stippen een belangrijk punt aan: menselijk gedrag is complexer dan ze leren in een opleiding tot gedragsveranderaar. We weten veel over het brein en de mens er omheen, maar er is nog veel meer wat we niet weten. Onder constante druk en stress is gedrag op zo een grote schaal nog altijd te onvoorspelbaar.

Zijn er ondernemers in jouw netwerk die de afgelopen tijd bijzondere dingen hebben gedaan en wat was dat dan precies? Of misschien juist ondernemers die gebruik hebben gemaakt van corona?

Ik heb zoveel innovatieve, unieke en behulpzame initiatieven langs zien komen, dat ik moeilijk kan kiezen. Ik denk bijvoorbeeld veel aan horecaondernemers. #helpdehoreca komen hier echt als helden naar voren.

Wij gaan 24 uur in quarantaine met jou, Philip. Wat gaan allemaal doen in die 24 uur?

De beste manier om de tijd door te komen is een goede jamsessie. We spelen wat deuntjes (waarschijnlijk iets ouds), drinken een glas whisky (waarschijnlijk iets ouds) en wisselen goede verhalen uit. Aangezien zo’n jamsessie meestal geen 24 uur duurt, raak ik vroeger of later genoodzaakt om mijn reeds aangescherpte kookkunsten uit de kast te halen. Ik ben half Bulgaars en heb het oude receptenboek weer uit de kast gehaald. Penssoep (soep van schapenmaag) waag ik mij niet meer aan, maar banitsa kan ik nu redelijk goed maken. Dit is bladerdeeg gevuld met een hoop boter, kaas en spinazie. Het wordt een feestmaal. Ik hoop dat jullie geen hart- en vaatproblemen hebben.

Welke drie boeken moeten mensen meenemen op vakantie?

  1. Behave – Robert Sapolsky

Behave vertelt je zo’n beetje alles wat je moet weten over de mensen om je heen. Briljant, grappig en luchtig geschreven zonder tekort te doen aan de wetenschappelijke robuustheid. Sapolsky verklaart de biologie en psychologie achter ons beste en slechtste gedrag van de prehistorie tot nu. 

  • Superforecasting – Philip Tetlock

De afgelopen maanden is een podium geboden aan een hoop slechte ‘voorspellers’ als het aankomt op volksgezondheid en de economie. “Het virus gaat verdwijnen wanneer het warm wordt” en dat soort dingen. In Superforecasting laat Tetlock zien waarom zelfs professionals zo matig zijn in het voorspellen van geopolitieke (en andere) ontwikkelingen en hoe het beter kan. Een geweldig en toegankelijk boek over helder denken en besluitvorming.

  • Hollywood – Charles Bukowski

Oh ja! Je ging op vakantie. Om te voorkomen dat het te serieus wordt, kun je Hollywood van Charles Bukowski eens proberen. Ik heb een hoop gelezen, maar nooit zoveel gelachen. Keihard, controversieel, zeer cynisch en vooral heel authentiek. Een boek dat je heden ten dage nooit zou kunnen schrijven, laat staan publiceren.

Is er iets wat je wil toevoegen of nog kwijt wilt?

Ik hoop oprecht dat iedereen die dit leest (en die dit niet leest) goede moed behoudt.

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .