Joke Nuys

“Eat now, Travel later”

Naam:Joke Nuys
Bedrijf:reisbureau Buitenlandsche Zaken – Eigenaar|Culinaire reizen|Maatwerkreizen|Cruises|
Incentives|Zakenreizen|Vakantiereizen|Groepsreizen
Woonplaats:Rotterdam

Zeg Joke, wat zijn dat voor strapatzen, met dat buitenlandse zaken met “ch”?

Wel een beetje chique, hè? Uit noodzaak geboren omdat, toen ik bijna 20 jaar geleden startte met mijn reisbureau, het ministerie van BuZa nog een intern reisbureau had. Dat kon voor problemen zorgen en om dit te voorkomen, heb ik de naam aangepast van ‘reisbureau Buitenlandse Zaken’ naar ‘reisbureau Buitenlandsche Zaken’. 

Overigens levert het weleens hilarische situaties op als mensen doorverbinden. We horen dan:“Hey, het ministerie voor je aan de lijn”. 

Ik ben nog steeds erg blij met de naam want mensen onthouden het echt heel goed. Het enige moment dat ik er minder blij mee ben, is als ik ons e-mailadres weer eens moet spellen voor een reisagent in het buitenland. Geloof mij, dan is: info@buitenlandschezaken.nl heel erg lang! 

Wie is eigenlijk Joke Nuysch… eh Nuys? 

Grappig dat jullie dit zo quoten, want ik word door 3/4 van mijn vrienden ‘Nuys’ genoemd zonder voornaam. Ik ben dus blijkbaar een echte Nuys en geen Joke, maar dit terzijde. Als eigenaresse van een reisbureau is Nuys bovendien een mooie achternaam want de internationale luchthaven van Los Angeles heet … van Nuys. 

Joke Nuys is een 53-jarige Rotterdamse, moeder van een 14-jarige puber, 21 jaar in zonde samenlevend met de liefde van mijn leven Baret Dokmecian en eigenaresse van reisbureau Buitenlandsche Zaken. We zijn bijna 20 jaar gevestigd in het Scheepvaartkwartier, waarvan 19 jaar op het Westelijk Handelsterrein. Daar moesten we helaas verhuizen omdat het terrein verkocht werd en wij niet in het bestemmingsplan pasten. Omdat ik graag in de wijk wilde blijven, ben ik op zoek gegaan naar een locatie in de wijk en dat is sinds 21 maart dit jaar aan de Scheepstimmermanslaan 18. We zijn op het hoogtepunt van de coronacrisis verhuisd. Na de verhuizing ging de wereld op slot en deze is voor onze branche helaas vrijwel dicht gebleven door het merkwaardige kleurenspel van de overheid. Die maken er een sport van om bijvoorbeeld op zaterdagavond om 18:15 uur te melden dat Griekenland de kleur oranje krijgt of zondagmiddag om 16:00 uur Italië op oranje. Met alle gevolgen van dien: reizigers moeten worden teruggehaald, de boekingen die er nog staan dienen geannuleerd te worden.

Dat zijn de momenten dat ik droom van een totale lockdown voor de reiswereld. Gewoon om 19:00 uur afgekondigd door Rutte. Dan weten wij waar we aan toe zijn. Om die reden hebben we doorgepakt en het over een andere boeg gegooid. We verkopen normaliter prachtige, bijzondere reizen. Nu bijzondere groente en fruit, vis van Schmidt Zeevishandel, soja, kunst, olijfolie en in het weekend eigengemaakte soepen en taarten. De laatste 2 worden in het weekend verkocht onder de slogan “Heel Buza Bakt”.

We hebben jou vanwege een interview in het Algemeen Dagblad gebeld. Onze vraag is drieledig: wat zijn jouw favoriete appels, peren en asperges eigenlijk?

Appels vind ik persoonlijk niet te knagen, maar met Goudrenetten maak ik een goddelijke appeltaart die wij in het weekend verkopen tijdens “Heel BUZa Bakt”.

Onze Doyenné du Comice-peren zijn goddelijk en klinken heel chique .

Ja, de asperges. Ons eerste product toen we omschakelden van reizen naar groente. We begonnen voorzichtig en haalden 100 kilo in onze kleine oude VW Polo. Dat werd al snel meer en paste niet meer in onze auto. Met de auto van een goede vrind hebben we ruim 1200 kilo witte asperges uit het pittoreske Roggel gehaald in Limburg. Het liep storm, te leuk!

Welke drie bestemmingen raad je ons echt volkomen af, zelfs als er geen COVID-19 is, en waarom?

Tja, daar moet ik natuurlijk een beetje mee oppassen, gezien mijn metier, en ik wil niemand voor het hoofd stoten :-). Daarom zal ik het vrij neutraal houden.

Mijn persoonlijke “no go’s”, zijn de zogenaamde “places to be“. Ik ben daar zelf jaren geleden enorm de mist mee ingegaan en dat was echt hilarisch. Ik was ongeveer 15 jaar geleden op het Caraïbisch eiland St Barth. Een heerlijk eiland en HET eiland waar heel ‘hip en happening’ op vakantie ging. Wij konden dus niet ontbreken. Kers op de taart was een bezoek aan Nikki Beach, daar gebeurde het. Samen met vrienden namen wij plaats in de drukke club waar werkelijk niets klopte. Het eten was niet te knagen, de bediening ronduit slecht en iedereen om ons heen was flink aan  het mopperen. Dat werkte zo op mijn lachspieren dat ik vreselijk moest lachen. De kelner vroeg mij waarom ik zo moest lachen en ik zei tegen hem dat ik nog nooit zo’n waardeloze tent had gezien waar alles mis ging en dat dit enorm op mijn lachspieren werkte. Toen begon hij ook enorm te lachen, maakte een wijds gebaar met zijn arm en zei: “Kijk, elke dag vol met sukkels die toch nog hierheen komen.” Ik ging volledig stuk en kon hier de humor van in zien maar sindsdien voor mijn geen hipste ‘must be places’ meer. 

Wat ik ook afraad zijn vrijwel alle vakanties die Floortje Dessing op televisie toont in haar prachtige programma. Niet omdat de bestemmingen niet geweldig zijn, maar omdat mensen geen idee hebben dat Floortje gemiddeld 10 tot 14 uur in een vliegtuig zit en uren in huurauto’s en op veerboten voordat zij haar bestemming heeft bereikt. Wij zien dat in een half uurtje voorbij komen onder het genot van een hapje en een drankje in onze luie stoel en daar moeten wij het bij laten.Voor mij persoonlijk is een vakantie geslaagd als ik geen of weinig Nederlanders zie. Dan ben ik voor mijn gevoel echt weg.

Nu we het toch over bestemmingen hebben, wat zijn jouw 3 secret spots in deze wereld die je met onze lezers wil delen en waarom? 

Iran 
Ik heb heel veel van de wereld gezien maar dit land en haar bewoners hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Het is een bestemming waar ik met pijn in mijn buik naar toe ging. Wat een heerlijk gevoel, ik voelde me een ontdekkingsreiziger. Samen met een vriendin, hoofddoek op en gaan; een droomreis! Als de wereld weer coronavrij is, organiseer ik een reis alleen voor vrouwen, naar Iran. Geloof het of niet, er is superveel belangstelling voor. Een vriend van mij is er geweest en hij zei exact hetzelfde.

Paaseiland 
Paaseiland is zo’n bizarre bestemming. Naarmate ik er meer over las, werd het steeds mysterieuzer. De prachtige Moai, veel nog zo goed in tact. Wat een beschaving en hoe kon het zo mis gaan. Ik denk er vaak aan in deze tijd waarin ook de hele wereld lijkt stil te staan met alle gevolgen van dien.

Rotterdam
Ben ik te chauvinistisch? Ik ben dol op reizen en kan niet vaak genoeg op reis gaan, maar als ik dan thuiskom en over de Maasboulevard rij en de stad zie, zeg ik altijd: “Zo, nu beginnen we aan het hoogtepunt van de reis.” Heerlijk truttig.

Wij vinden jou met de transformatie van reisbureau naar de verkoop van fruit en groente een echte coronadoener. Heb jij nog een paar voorbeelden die jou hebben verrast tijdens deze crisis?

Wijnhandel Peeters, fameus om de geweldige proeverijen. Wat een kennis heeft Moritz Peeters! Moritz Peeters pakte door en organiseerde proeverijen per zoom. Dan ben je toch een baas!

Museum Boijmans, de ‘drive-through’ in Ahoy. Wat een geweldig initiatief en goed voorbeeld van samenwerken en mogelijkheden.

De t-shirt actie van collega’s van de Travel Club en Your Travel. Zij verkochten witte t-shirts met daarop reisgerelateerde teksten als: “Bali er ook zo van”, “Het Sydney mee “ etc. Ontzettend goed bedacht en ze gingen als warme broodjes, wat deze dames van harte gegund is.

Wat zijn eigenlijk jouw 3 favoriete roadmovies en waarom? 

Planes , trains , automobiles. Een vreselijk slechte film, maar ik heb deze zeker 30 keer gezien en ga er elke keer stuk op.

Thelma & Louise. Moet ik dit echt toelichten? 

Into the wild. Een prachtige film en de desolaatheid van Alaska wordt zo mooi in beeld gebracht. 

Het busje uit de film is recent verwijderd omdat veel mensen in de problemen raakten op zoek naar deze “hotspot”.  Wij hebben ook klanten gehad die het wilden “aantikken” op hun bucketlist. Tsja, wat moet je dan zeggen?

Welke ondernemers in jouw directe omgeving zijn slachtoffer van de coronacrisis en verdienen daarom hier wat aandacht? 

Ik heb veel respect voor Danielle de Wilde, eigenaresse van Rotterdam Business Events. Ook in haar branche is de omzet sinds maart grotendeels weggevallen en de beroemde “stip op de horizon” is ook voor haar branche een zwart gat. Maar door het ontwikkelen van een aantal online concepten voor bedrijven en gezelschappen blijft zij toch goed in beeld. En zonder geklaag, heerlijk!

Een andere dame uit mijn netwerk, die echt heeft laten zien wat er bereikt kan worden met samenwerken en hoe kun je in beeld kunt blijven in deze tijd, is Monique Delfgaauw, van Dok 99 en Lommerrijk. Geweldig hoe zij door de samenwerking aan te gaan met andere ondernemers, het concept “Chez Lommerrijk Drive & Float Thru” in het leven riep. Een drive thru langs een foodtruck met geweldig streetfood. Rijk zullen de dames er niet van worden, maar in deze tijd is positief in beeld blijven goud waard. 

We staan aan de vooravond van strengere maatregelen om corona in te binden. Wat vind jij dat we moeten doen om dit probleem op te lossen?

Poeh… volgens mij is alles al gezegd en geschreven over corona. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van het kabinet sta. Ik denk dat ik hetzelfde denk als iedereen: “laten we hopen dat deze ellende snel over is”.

Is er nog iets dat je wilt toevoegen?

Omdat we geen reizen meer verkopen maar zeker nog geloof hebben in een toekomst met reizen, hebben wij een slogan bedacht die betrekking heeft op de producten die wij nu verkopen (groente, fruit, vis, soja etc) en reizen: “Eat now, Travel later.”

Doe mee aan de discussie

3 reacties
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .