Ian van Eck

Als ik bijvoorbeeld op een verjaardagfeestje sta met allemaal hotemetoten, geleerden en afgestuurde mensen met de meest mooie banen en eigen bedrijven, ben ik uiteindelijk toch het hoogtepunt van de avond. Want zodra ze horen dat ik in de wijnen zit, gaat daar alle aandacht naartoe en krijg je miljoenen vragen op je af!

Naam:Ian van Eck
Bedrijf:Ian en Wijn – vinoloog & advisereur
Woonplaats:Rotterdam

Hey Ian, je zal alcoholist zijn op dit moment. Kun je de kroeg niet in. Wat moet je dan?

Nou, alcoholist worden in mijn vak is niet moeilijk. Maar al sinds heel lang (ik zit 21 jaar in het vak) drink ik niet van maandag tot en met donderdag. Tenzij ik voor werk moet lunchen of dineren natuurlijk. Bij alle proeverijen die ik heb spuug ik de wijn altijd uit en neem zelden overgebleven flessen mee. Vroeger wel, want ik vond het zonde om achter te laten. Daarnaast ben ik niet meer zo’n echte kroegtijger (vroeger wel) en vind ik het leuk om vaak samen te zijn met vrienden en familie en te koken en te drinken (proeven)!  Ik mis het soms wel om de kroeg in te gaan en lekker te pilsen. Maar zeker in deze periode vind ik het leuk om veel verschillende vrienden uit te nodigen, binnen de aangegeven normen natuurlijk. Voetbal kijken met een vriend of zoals van de zomer met de ‘Spaanse’ vrienden, “amigos para siempre”, lekker  varen, wijnen en genieten van culinaire lekkerheden. Daar bestaat mijn leven toch uit!

Voor degenen die wel alcoholist zijn geworden en dringend om wijn verlegen zitten, brengen we vanaf 6 flessen in Rotterdam snel aan huis. www.ianenwijn.nl  

Zo zo, een eigen site met je voornaam er in. Dat is nogal een statement. Wie is Ian van Eck dan?

Nou, dat is makkelijk uit te leggen. Ik werk sinds 2005 in Rotterdam en startte voor dé Groothandel van Rotterdam en heb daar 15 jaar lang alle horeca bediend en binnengehaald. Ik organiseerde heel veel gave en unieke evenementen zoals ‘Wine & Fine Food Experience’ met voormalige sous chefs van El Bulli en Carles Abellan van Comerc 24 uit Barcelona. Maar ook ‘Bubbels op grote hoogte’ in de Euromast met alleen maar Champagne en kaviaar en evenementen met alle sterrenchefs uit Rotterdam. Daarnaast organiseer ik jaarlijks veel wijnreizen met verschillende horecabedrijven, dus ik ben bekend in de Rotterdamse horeca. Als ik met mijn kinderen de stad in ga en een horecagelegenheid in loop, zeggen ze dat ik een ‘bekende Nederlander’ lijk. Vanwege ‘alle speciale ontvangsten’ die we krijgen. Heerlijk toch!

Daarnaast gebeurde het vaak dat als restaurateurs werd gevraagd bij wie ze de wijn halen, ze antwoordden met: “Ik doe de wijnen met Ian” en niet met de naam van mijn werkgever.

Omdat ik naast mijn werk ook werd gevraagd voor lezingen, proeverijen, kooksessies enzovoorts, had ik al in 2013 ‘Ian en Wijn’ opgericht en ingeschreven bij de KvK. Dus toen ik vorig jaar onverwachts mijn eigen bedrijf moest starten, ben ik natuurlijk in mijn eigen wijnmarkt gestart met hoe de mensen me al kennen: Ian en Wijn!

Dus ja, als je voor jezelf gaat beginnen moet je herkenbaar zijn in de markt. Ik denk dat ik 80% van alle horeca in Rotterdam ken en zij (hopelijk) mij!

Als jij de ideale coronawijn zou moeten omschrijven, wat zou je de mensen dan adviseren? Uiteraard met gierende koppijn de dag erna. 

Bedoel je een coronawijn voor de eerste of de tweede lockdown? 

Bij de eerste lockdown hoorde je van echt iedereen dat ze gewoon lekker elke dag aan de wijn zaten. Dan maar verplicht thuis genieten. Dus wij zaten thuis ook elke dag aan de wijn; de coronakilo’s vlogen er aan. Na 4 weken waren we wel klaar met de lockdown, maar met de vroege lentezon was het ook wel weer lekker op het balkon. Of na het werk even varen met een glaasje wijn en thuis meer bezoek ontvangen.

Ideale wijn is de wijn die jezelf het lekkerst vindt. Ik adviseer om een wijn te nemen met een laag alcoholpercentage tot 12% met een licht zuurtje. Dat verhoogt het doordrinkgehalte. Het liefst biodynamisch gevinifieerd en weinig sulfiettoevoeging. Dat kun je als consument niet lezen op het etiket maar moet de verkoper je vertellen. Overigens denken heel veel mensen dat je hoofdpijn krijgt van sulfiet in wijn, maar in 99% van alle gevallen is de hoofdpijn van te veel wijn drinken en niet door het sulfietgehalte. Twee zakken paprikachips hebben net zoveel sulfiet als een fles rode wijn. Om over verpakte vleeswaren, Appelsientje of een pakje rozijnen maar te zwijgen. Mijn favoriete wijnen nu zijn Pinot Noir oftewel Spätburgunder en voor wit een Duitse Riesling of Gruner Veltliner. 

Probeer een Vin Naturel (een wijn zonder enige toevoeging). Alhoewel die vaak afwijkt van wat je gewend bent, kan die zo verrassend lekker zijn! Eén van mijn favoriete wijnhuizen is ‘Vie di Romans’ uit Friuili , Noord Italië. Inmiddels een icoon en aan de prijzige kant, maar hun wijnen (voornamelijk wit) hebben zo veel expressie en diepgang, dat je de smaak continu blijft proeven in je mond. Of het nu de blush Pinot Grigio is, de Malvasia, blend met Fruilano, Sauvignon Blanc of de Chardonnay… als je de kans krijgt moet je die wijn proeven. Ik kan ze ook beperkt krijgen.

Ian, ligt het nu aan ons of is die hele wijnhandel een vreselijk traditioneel bolwerk met allerlei zichzelf in stand houdende etiketten?

Er vindt de afgelopen jaren juist een grote verandering plaats doordat wijnen nu een aantal jaren te bestellen zijn via internet. Het wijnwinkeltje dat niets hoefde te doen omdat de mensen wijn kwamen halen, worden ingehaald door de commercie van het internet.

Veel mensen zoeken naar hun speciale wijn en kijken wie dat het goedkoopst aanbiedt. Je hoeft de deur niet meer uit. Gelukkig zie je bij de consumenten ook een verandering: ze willen meer van wijn weten en ook duurdere wijnen proberen. Leuk om te zien maar dat betekent dat we ze niet snel meer voor de gek kunnen houden! Logischerwijs wil dus iedere wijnimporteur zijn eigen speciale wijnhuis exclusief voeren, zodat de wijn dan niet overal te koop ligt. Er zijn in Nederland meer dan 4.000 ‘wijnimporteurs’ ingeschreven bij de KvK, dus ga er maar aan staan. Ieder met zijn eigen specialisme en verkoopkanaal.

Ik denk dat we over een X-aantal jaar direct bij de wijnboer kunnen bestellen en dat het dan direct verstuurd wordt. Wijn wordt uiteindelijk een algemeen goed dat je overal kunt bestellen.

Op de vraag of het een traditioneel bolwerk is… ja, aan de ene kant wel en dat ligt ook aan het product. Wijn heeft een vrij hoge status in de maatschappij en is best een ingewikkeld thema. Als ik bijvoorbeeld op een verjaardagfeestje sta met allemaal hotemetoten, geleerden en afgestuurde mensen met de meest mooie banen en eigen bedrijven, ben ik uiteindelijk toch het hoogtepunt van de avond. Want zodra ze horen dat ik in de wijnen zit, gaat daar alle aandacht naartoe en krijg je miljoenen vragen op je af! Ook leuk hoor.

Ian, je bent veel meer thuis dan vroeger. Vindt jouw vrouw je eigenlijk nog een beetje leuk? 

Dit is voor iedereen wennen natuurlijk, dus ook voor ons en zeker toen de kinderen nog thuis les kregen. Een hectische tijd en die hoeft van mij niet terug te komen. Maar we kunnen ook goed samen thuis werken. Al meer dan een half jaar zitten we naast elkaar aan tafel. Voor mijn vrouw was het nog moeilijker want die kreeg een nieuwe baan tijdens corona. Dus sollicitatie via Zoom en starten voor een bedrijf zonder begeleid te worden, waar alles nieuw is qua vakjargon. Dat ging de eerste weken gepaard met veel scheldwerk en was niet echt motiverend. Dat kwam er ook nog bij, maar ze heeft zich er doorheen geknokt en is nu onmisbaar voor het bedrijf. Chapeau dus!

Nu we het toch over ‘Resetten’ hebben: wat moeten we vooral veranderen ten opzichte van vroeger en wat moeten we leren uit deze tijd?

Mensen zijn kuddedieren dus als we straks weer kunnen leven als voorheen, vallen de mensen weer terug in hun oude gewoontes. Dat was bij de financiële crisis ook zo. Het systeem klopte niet meer en we moesten en zouden veranderen en systemen aanpassen.

Het zou mooi zijn als we na deze heftige pandemie, waar we ‘verplicht’ worden om anders te leven, de goede dingen die daar uit komen oppakken en in stand houden. Mensen onthaasten en ontstressen, houden rekening met elkaar, worden creatief, zijn dichter bij de familie en kinderen (is niet voor iedereen goed). We zullen meer dan ooit thuis werken en dat geeft meer vrijheid en invulling van het leven. Natuurlijk is er ook een groep die hun leven nu al hebben veranderd en deze veranderingen nu blijvend gebruiken. Als ik kijk naar mijn directe omgeving, zie ik weinig verschil. Ik denk wel dat pas over een jaar de economische klap komt en we dan pas echt zien hoeveel schade er is aangericht!

Of een babyboom zoals na de Tweede Wereldoorlog? Dan hoop ik wel dat ze in het ziekenhuis kunnen bevallen. 

Okay Ian, kom maar door: de top drie wijnen van Ian. Inclusief link en uiteraard te koop bij jou, toch?

  • Ik heb een rode wijn uit het uiterste Noorden van Chili, een koel klimaat, gemaakt van de Syrah-druif en geproduceerd door mijn Nederlandse vriend Rudolf Nipius. Zijn wijn, Nius genaamd… met boven het logo het Pi-teken (Ni-Pi-Us), die is zo lekker. De wijn is serieus genoeg voor een wijnkenner en vriendelijk voor een niet-wijnkenner: heel fruitig met dikke zwarte kersen en donker bosfruit. 14 maanden houtlagering maar niet te dik en mooi evenwichtig. Je kan niet stoppen met drinken als die licht gekoeld is(16 ° C). 
  • De Cres Ricard Esprit Viognier uit de Languedoc, Frankrijk. Heel typisch een Viognier en naast de rijpe gele fruittonen, de typische bloemige, lichte kruidigheid en een klein beetje houtopvoeding in een hele dikke fles. Heel veel wijn voor je geld. 
  • In het zuiden van de Languedoc in Frankrijk heb je een microkoelklimaat, genaamd Limoux, waar geweldige wijnen worden gemaakt. Vaak van bekende druiven maar ze verbouwen hier ook de tweede druif uit Loire, Chenin Blanc, en die gedijt hier geweldig. Tikje hout, maar ook weer zo geweldig lekker en weer een perfecte prijskwaliteitverhouding! 

Alles is te vinden op www.ianenwijn.nl. Daar staat een button met ‘Herfstwijnen 2020’, die ik per 2 maanden aanpas. Daar staan ze tussen.

Heb jij ondernemers gezien die juist tijdens corona het roer op een bijzondere manier hebben omgegooid? Zo ja, wat maakt hen uniek? 

Ik kijk ten eerste naar mezelf omdat ook ik een omschakeling heb moeten maken. Van 100% horecaleverancier en net (november 2019) voor mezelf begonnen, zijn we gelijk particulieren gaan benaderen.

Via allerlei App-groepen: van de voetbal, de hockey, straat-Apps en vrienden-Apps. Dat werd heel goed opgepakt en er werd goed op gereageerd. Uit medeleven van mensen die het me gunnen, maar ook omdat ze weten dat ik al jarenlang heel bevlogen ben met de mooiste en meest speciale wijnen. Ik heb een loods vol staan met wijnen die ik samen met sommeliers en restaurateurs heb gevonden en opgebouwd en die willen we natuurlijk verkopen. Dat ging dus gelijk heel goed. De particuliere verkoop is wel heel bewerkelijk, maar superleuk en je hebt direct geweldige reacties dus terugkoppeling.

Ik ben zelf ook ineens veel gaan acteren op social media zodat iedereen me weet te vinden. Ik maak elke week gerechten (uit de losse pols dus ik vermeld niet het aantal grammen per product). Daarnaast post ik welke wijnen ik proef en welke horeca leuk is om te bezoeken, dus volg ‘Ian en Wijn’ via FB en Insta!


Bij mijn horecaklanten zie je meteen hoeveel creativiteit, inlevingsvermogen en werklust er is en hoe ze gewoon hard door werken. Handelend naar de regels van het moment, afhalen en bezorgen, met een Playlist via Spotify als begeleider van het eten. spotify/finnvaneck/dubac (serie 1 tm5).

Sommige restaurants verkochten wijnarragementen in kleine flesjes met mooie beschrijvingen of met ingesproken filmpjes op Youtube. Of voorbereide maaltijden die je thuis af moet maken terwijl de chefkok via een stream de details face-to-face uitlegt! Geweldig toch!

Wat zijn eigenlijk jouw drie ‘hidden gems’ in Rotterdam waar mensen maar eens stiekem langs moeten gaan?

je met deze vraag klanten en restaurants bedoelt, is dat lastig want dan zou ik er zoveel te kort doen. 

Maar als ik er paar moet noemen dan gaat het van IDWR , Bistro du Bac, Sans Frou Frou, Vislokaal Kaap, FG, Jim de Jong, Zinc, Bart Berta (is het Spaanse summum), de wijnbar Bar A Vin van Petit Louise of Lakila. Moet je echt allemaal bezoeken, ha ha ha.

Maar als je plekken bedoelt die je als eetgek moet bezoeken, vergeet dan niet de Rotterdamse Markt waar je zoveel lekkers kan krijgen. Bestel online oesters bij de Oester Compagnie – Creuses uit Normandie, de Biologische markt op het Noorderplein, Casa Reinders en hun zelfgemaakte worsten, Fenixloods met kazen van de Booij en Ciders en daarna een uur flipperen in het flippermuseum. 
Oja, er gaat niets boven een goeie Toko zoals die in de Benthuizerstraat. Vergeet Magazijn Houtman en Menkveld in de Veerhaven niet. 

Is er nog iets dat je wilt toevoegen of kwijt wilt?

Help de horeca met z’n allen en bestel lekker van donderdag tot en met zondag van bovengenoemde restaurants! En als we weer open gaan dan niet alleen uit eten gaan op vrijdag en zaterdag maar lekker een keer doordeweeks.

Genieten van het leven want het leven is te kort om slechte wijnen te drinken!

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .