Huib Lloyd

“Samenwerken, verbinden en dikke zoen”

Huib Lloyd
Bedrijf:Stichting Jarige Job
Directeur en oprichter bij Stichting Jarige Job
Woonplaats:Rotterdam

Zeg Huib, jij bent zeker nog lang niet jarig? Maar vertel, wat zou jij het liefst in de door ons samengestelde verjaardag box krijgen?

Dan vraag ik niet om 1, maar om 2 dingen. De leukste, nieuwste boeken, zoals het boek “hoe voed ik mijn ouders op”, maar ook een online uitdaging, waarmee kinderen met elkaar in verbinding staan en uitgedaagd worden in hun sociale ontwikkeling. Deze groep kinderen heeft het extra zwaar door deze crisis. Er is geen geld en vaak ook weinig ruimte in huis en er zijn hele beperkte mogelijkheden. De inhoud van de box moet deze groep kinderen dan een perspectief bieden. Daarnaast is het heel fijn dat de ouders de box ontvangen. Zo krijgen de mensen van de voedselbank naast het reguliere Voedselbank pakket een week voor de verjaardag van hun kind ook een verjaardagspakket. Ofwel Jarige Job is een anonieme organisatie. Heel belangrijk is dat de ouders met de inhoud van de verjaardagsbox het huis versieren. Er is iets lekkers voor thuis, een verjaardagstaart, meerdere cadeautjes zodat een broertje of zusje ook iets aan de jarige kan geven en heel belangrijk, de traktatie voor op school. Helaas zijn er te veel kinderen die zich ziek melden op de dag van hun verjaardag,omdat ze niet kunnen trakteren. Met de verjaardagsbox willen we ervoor zorgen dat kinderen het gevoel hebben dat ze het waard zijn om hun verjaardag te vieren. Ze zijn het waard om trots het schoolplein op te lopen en te zeggen dat ze van hun ouders mooie cadeaus hebben gehad en dat ze iedereen kunnen uitnodigen voor de traktatie. Dat is de basisgedachte bij Jarige Job. 

Directeur bij Stichting Jarige Job. Brand maar los?

Jarige Job bestaat niet, omdat ik zo dol ben op mijn eigen verjaardag of een achtergrond heb waarin mijn verjaardag werd vergeten. Het tegendeel is waar, Jarige Job is er om gelijkheid te bevorderen en bewustwording over armoede in Nederland te vergroten. Van een feestje hou ik overigens wel!

Eigenlijk begon het met de geboorte van mijn oudste zoon en de enorme hoeveelheid cadeaus die we ontvingen. Een overdaad die niet klopte met de omgeving waarin we wonen in Spangen. Daar zie je letterlijk armoede als je een straatje verder bent dan je voordeur. We noemen het vaak verborgen armoede. Daarnaast kwam er uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar voren dat er tienduizenden kinderen zijn die meer en meer sociaal geïsoleerd raken, doordat ze in armoede opgroeien. Toen hebben mijn vrouw en ik het idee opgevat om hier iets aan te doen. Toen we bedachten dat het Jarige Job ging heten, toen viel het kwartje. Mijn broer Job was namelijk net een jaar daarvoor door een ongeluk om het leven gekomen. Dat was zo’n fijne en mooie manier om iets verdrietigs om te zetten in iets moois en positiefs. Toen heb ik me voorgenomen om niet alleen een stichting op te zetten die zich inzet voor kinderen in armoede, maar dan ook echt een hele bijzondere stichting die er voor gaat zorgen dat het naast het directe doel ook mensen het gevoel geeft dat het gaaf is om iets te doen voor een ander. Waardoor bijvoorbeeld groepen mensen in de Van Nellefabriek langs kunnen komen om te helpen met het inpakken van de verjaardagspakketten en dat zien als iets heel erg moois. En ook om een relatief zwaar en abstract onderwerp als armoede op een positieve manier over te brengen. Het gaat immers over kinderen, armoede en iets positiefs als het vieren van je verjaardag. Zo hebben we in de Van Nellefabriek een Sjakie & Chocoladefabriek neergezet. Met muren van snoep, tienduizenden cadeaus, een glijbaan en werkelijk alle levensgrote Disney-figuren die de ruimtes opleukten. Je moet onze koelkast zien. Die is verpakt als één groot cadeau, onder het motto dat het altijd een feest is om iets uit de koelkast te pakken. Dit is overigens niet voor kinderen, maar voor volwassenen. Volwassenen die als bedrijfsuitje ons komen ondersteunen om de verjaardagspakketten in te pakken.

Het is zo leuk want dan komen er van die formele corporate groepen die strak in pak komen. Maar na twee minuten staan ze te schieten op onze NERF schietwand  of gaan van de glijbaan of gaan met de Hulk, Spider-man of wie dan ook op de foto. 

Even voor de goede orde: Deelder aanhalen op jullie website, wonen naast het Sparta stadion en Feijenoorder zijn. Jij bent echt nog lang niet jarig man, hoe zit dat en in hemelsnaam en waarom?

Hahaha, gek genoeg denk ik bij Deelder nooit aan voetbal. Hij kon gewoon ongelofelijk goed op een simpele manier verwoorden wat belangrijk is in het leven. Zoals; “De omgeving van de mens is de medemens.” Prachtig toch? Voor Sparta moet je bij mijn vrouw zijn en een klein beetje bij onze oudste zoon. Zijn naam is Maas Lloyd. Echt Rotterdams! Zijn moeder heeft gewerkt bij de Giovanni van Bronckhorst Foundation  en is nu wethouder in Rotterdam. Ik heb jarenlang gewerkt bij Feyenoord. En je raadt het al… Maas is vooral voor Ajax. 

We zijn inmiddels in een halve lockdown terecht gekomen. Wat moeten we nou Huib, als ongeveer slechtste jongetje van de klas in Europa om deze shit op te lossen?

Ik denk dat het tijd is voor de slechtste jongetjes van de klas om naar voren te stappen. Die jongetjes en meisjes zijn vaak van de praktische oplossingen en wars van de regeltjes. En van het samenwerken. Ik zou graag zien dat Nederland het voortouw zou nemen om dit , samen met alle andere landen, op te lossen voortaan. Je kunt denken aan een soort mondiale denktank. Met de beste virologen, economen, politici en ambtenaren, topmensen uit het bedrijfsleven, artsen, journalisten etc. Uit alle continenten. Zij moeten deze crisis helemaal ontleden, evalueren en kijken wat zij van elkaar kunnen leren. Zodat er bij een volgende mondiale crisis als deze een scenario klaar ligt. Samenwerken dus! Dat lijkt mij een stuk gezelliger. 

Daarnaast is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan waar we een aantal conclusies uit kunnen trekken. De meest voor de hand liggende is de file problematiek. Wanneer experts teams aan de slag gaan om te kijken welke positieve veranderingen blijvend in ons dagelijkse leven opgenomen worden, dan heeft de crisis hopelijk ook nog iets positiefs met zich meegebracht. 

We begrepen dat jij een aantal stopwoorden hebt, zoals ‘gezellig’. Wil je er nog een paar met ons delen?

Samenwerken, verbinden en dikke zoen

Wat kunnen de lezers voor Stichting Jarige Job betekenen en wat kunnen wij van Reset the World voor dit prachtige doel doen?

Onderdeel worden van onze positieve beweging, die iedereen in zijn of haar waarde laat, maar wel gelooft dat armoede en schulden in Nederland op te lossen zijn. Meedoen kan op heel veel manieren. Heel belangrijk is dat lezers vanuit hun kennis heel veel waarde kunnen bieden aan allerlei initiatieven. Voor Jarige Job, maar belangrijker nog, voor allerlei andere goede doelen of instanties die door de crisis in een lastige positie komen. Maar naast het inzetten van je kennis kan het inzetten van je netwerk ook minstens zo belangrijk zijn. Bij Proctor & Gamble hebben ze jaren geleden een projectteam opgezet om de inhoud van de verjaardag box geheel gesponsord te krijgen. Door gebruik te maken van het omvangrijke netwerk van hun bedrijf waren de resultaten gigantisch. Ik mocht aanschuiven en glimlachen als de directeur van Proctor & Gamble een afspraak maakte met een ander bedrijf. Dat was het begin van een hoop nieuwe samenwerkingen.

Op onze website hebben we een rubriek corona doeners: Welke ondernemers zou jij hier aan willen toevoegen, omdat zij zichzelf opnieuw hebben uitgevonden tijdens corona?

De markt. Al eeuwen hetzelfde principe en in een stad als Rotterdam is de markt hard nodig voor betaalbaar en vers voedsel. Je kunt nu ook online bij ze bestellen via rotterdam.lokalemarkten.nl . Prachtige samenwerking van innovatieve jongens en meisjes die een platform optuigen, niet om van lokale marktkooplui hun business af te pakken, maar om ze te helpen sneller digitaal te worden. 

Hebben wij nu begrepen dat jij van je vrouw Barbara zo nu en dan naar hele formele feestjes moet maar eigenlijk het liefst  thuis een boek leest?

Ik mag niet eens meer mee, omdat ik altijd een ruches blouse aan wil. Dat idee is ontstaan bij ons huwelijk waarbij iedereen die kwam een gezellig kleurrijke ruche blousje aan moest. Dat zag er heel leuk uit, dus toen heb ik maar besloten om zo vaak mogelijk een ruche blouse aan te doen. 

Wat ga jij eigenlijk later doen als je groot bent, Huib?

Als er bij Jarige Job een nieuwe stagiair binnenkomt dan spreken ze mij vaak op de eerste dag met u aan. Naast jeuk en kippenvel over mijn gehele lichaam vraag ik vriendelijk om dit niet meer te doen. Maar daardoor krijg ik meer en meer het gevoel dat ik ouder en ouder wordt. Terwijl ik zelf het gevoel heb dat ik een jonge hippe vader ben die af en toe op zoek gaat om wat rock & roll toe te voegen in zijn leven. Daardoor ben ik helemaal niet bezig met hetgeen ik wil gaan worden, maar probeer ik te leven alsof iedere dag de laatste is. 

Huib is er nog iets wat je heel graag kwijt wil?

Deze periode raakt iedereen. Maar hoe gaan we hier met elkaar mee om? Zo was in eerste instantie de saamhorigheid onder de mensen erg groot en zie je nu meer en meer de tendens dat mensen voor zichzelf kiezen. Laten we hopen dat iedereen gaat inzien dat juist de kracht zit in de verbinding van mensen, initiatieven en bedrijven. Maar ook meer en meer het verbinden van de publieke sector met de private sector. Van belang dat juist de overheid en de gemeente gaan inzien dat ze het niet alleen kunnen maar dat ze zich openstellen om te zorgen dat we met elkaar enorme grote stappen kunnen zetten. Daarvoor is er verandering nodig. Als het nu niet gebeurt…

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .