Eric Verweij

“Als kind was ik al verslaafd aan lezen. Als het licht uit moest van mijn moeder, ging ik met zaklantaarn onder de dekens verder met lezen.”

Naam:Eric Verweij
Bedrijf:Cobouw  Hoofdredacteur 
Woonplaats:Amsterdam

De interviewer die geïnterviewd wordt. Een ware uitdaging. Nou Eric, vertel maar: “Wie is Eric Verweij?”

 Ik ben een geboren en getogen Brabander die al op jonge leeftijd stiekem naar Amsterdam liftte. Ik ben er gaan studeren en heb er in 1993 de liefde van mijn leven ontmoet in De Bijenkorf, waar wij allebei werkten. Via via ben ik de journalistiek ingerold. Alles viel op zijn plek en ik ging als een dolle. Binnen 3 jaar was ik hoofdredacteur. Na 10 jaar ben ik voor mezelf begonnen (zie verderop) en vervolgens heb ik een aantal jaren in Barcelona gewerkt als contentstrateeg bij een softwarebedrijf. Sinds een jaar ben ik weer hoofdredacteur (van Cobouw) en dat bevalt mij uitstekend. Daarnaast ben ik een enorme muziekfanaat (van Arvo Pärt tot Iron Maiden en alles daartussenin), voetbal- en wielergek en fanatieke iPhone-fotograaf.

Zolang wij je kennen heeft het geschreven woord een nadrukkelijke rol in je leven gespeeld. Waar komt die liefde vandaan? 

Als kind was ik al verslaafd aan lezen. Als het licht uit moest van mijn moeder, ging ik met zaklantaarn onder de dekens verder met lezen. In dienst las ik zelfs de teksten op verpakkingen bij gebrek aan beter. Ik hou van goede verhalen, in welke vorm dan ook: boek, magazines, video of verteld aan de bar.

Welk drie journalisten hebben jou geïnspireerd en waarom?

1) J.L. Heldring in NRC. Een journalist uit een ander tijdperk maar zijn columns over taalfouten, of beter gezegd tegen taalverloedering, waren voor mij van onschatbare waarde.

2) Coen Verbraak omdat hij de beste interviewer is die ik ken. Hij staat voor mij in Nederland op eenzame hoogte. Goede luisteraar en geslepen vragensteller. Prachtige combinatie. Mijn eerste kennismaking was zijn interview met Rijkman Groenink van ABN Amro in de serie “Kijken in de Ziel”. Ik zat aan de tv gekluisterd om te zien hoe hij de geïnterviewde zichzelf langzaam in de nesten liet werken.

3) Paul Teixeira was mijn eerste hoofdredacteur en hij gooide mij groen als gras in het diepe en vertrouwde erop dat ik niet zou verzuipen. Hij gaf me alle kansen en deelde onbaatzuchtig zijn journalistieke ervaring en inzichten. Iedereen verdient aan het begin van zijn of haar carrière zo’n mentor. Ik had dat geluk. 

Op Instagram zien wij jou allemaal droomplekjes plaatsen waar je zelf niet woont. Is dat beroepsdeformatie oftrendwatching? Nu we het er toch over hebben, die huizenmarkt en corona.. wat zie jij als korte termijntrends? 

Ja, ik droom op Instagram graag weg bij plekken waar ik kom maar waar ik normaliter niet snel zal kunnen wonen als journalist. Dat had ik al voor ik bij Cobouw ging werken, dus laten we het op trendwatching houden. En voor wat betreft corona en de huizenmarkt: vooralsnog trekt de huizenmarkt zich in negatieve zin weinig tot niets aan van de coronacrisis. Integendeel: de prijzen zijn de afgelopen maanden wederom gestegen. Mijn verwachting is dat dit de komende tijd niet zal veranderen. De rente blijft laag en de woningnood nijpend, zeker ook voor starters. Zolang die twee factoren niet veranderen blijft deze situatie onveranderd. 

Wij zien een trend om vanuit de stad naar het platteland te verhuizen. waar komt dat, jou inziens,vandaan?

De grote steden blijven in trek maar ook in het oosten van Nederland zie ik nu een markt die aardig oververhit raakt. Makelaars geven daar ook aan dat er een duidelijke trek is van gezinnen uit de Randstad naar de provincie en dat dit leidt tot frustratie. Bewoners uit de regio zelf moeten opboksen tegen randstedelingen die met een grote zak geld aan overwaarde de markt ‘verzieken’. Een van de redenen is  dat de coronacrisis zorgt voor een versnelde acceptatie van hybride werken (gedeeltelijk op kantoor én gedeeltelijk vanuit huis). Dit maakt dat mensen verder van hun werkplek kunnen gaan wonen. Bijkomend voordeel is dat ze buiten de Randstad veel meer huis krijgen voor hun geld. 

Okay een makkie Eric: drie trends op gebied van huizenbouw en wonen voor de komende 10 jaar en waarom? 

1) Gasloos spreekt voor zich: de CO2 uitstoot moet fors worden teruggedrongen. Tot 2030 maar liefst met 49 procent en in 2050 tot 95 procent. Een monsteropgave. Een gasloze toekomst is daarnaast ook fijn als je in Groningen woont en je huis nog niet op instorten staat.

2) Prefab. Op grote schaal bouwen in fabrieken scheelt bijvoorbeeld enorm bij de inzet van groot materieel op de bouwplaats. Dat daarbij steeds meer hout wordt gebruikt is ook een onomkeerbare trend. Dat scheelt ook nog eens in de uitstoot van CO2, want daar staat beton natuurlijk om bekend. Volgens geleerden gaan we met deze trend op termijn van stikstofnegatief naar stikstofpositief.

3) Bio based bouwen heeft echt de (nabije) toekomst. In Cobouw Gamechangers interviewen we mensen die innovatief bezig zijn met de bouw en een aantal daarvan zijn druk in de weer met hennep, vlas en stro. Ze ontmoeten veel scepsis binnen en buiten de bouw maar dit is onterecht. Er zitten heel veel voordelen aan het bouwen met deze natuurlijke materialen. Voor het milieu maar zeker ook voor de bouw.

Welke ondernemers in jouw directe omgeving verdienen wat aandacht op dit platform omdat ze een enorme dreun van de corona hebben gekregen en waarom?

Ruud Tompot omdat hij een creatieve ondernemer is met het hart op de juiste plaats en een enorme drive. Edit redactie:; Doe even normaal man!

Astrid Idema omdat ze een mooi initiatief met Jobshare heeft bedacht en opgezet. Op het moment dat ze de eerste potentiële opdrachtgevers had binnengehengeld, brak corona uit en werden alle afspraken afgezegd. Haar enthousiasme, doortastendheid en dit slimme concept verdienen beter dan dit.

Van Eindhoven naar Amsterdam, we zien het vaker gebeuren, maar wat doet dat met een mens? Jij als voetballiefhebber moet het best zwaar hebben.

Ik knapte er enorm van op toen ik in 1988 naar Amsterdam verhuisde. Eindhoven was toentertijd nog niet de bruisende, rauwe, creatieve hogedrukpan die het nu is. Ik voelde me in Amsterdam helemaal op mijn plek. Dat Ajax het af en toe leuk doet in Europa maakt mij niets uit. Ik gun alle Nederlandse clubs succes in Europa. Als PSV maar kampioen van Nederland wordt.

Volgens mij stond je ooit aan de bakermat van de eerste Amsterdamse Glossy. Als je dan toch je werk zou moeten evalueren: welke drie interviews of items kijk je met meeste trots op terug?

Ik wilde in “N.A.P. Amsterdamse stadsglossy” bewoners aan het woord laten in de overtuiging dat iedereen een interessant verhaal te vertellen heeft. Mooie mix tussen bekende en onbekende Amsterdammers. De verhalen bestaan alleen nog in de printexemplaren van het tijdschrift. Maar het interview dat me is bijgebleven was met een Jordanese draaiorgelfamilie die op de Westerstraat woonde in een interieur waar je een film over zou moeten maken

Daarnaast de rubriek “Jouw Buurt Mijn Buurt” waar twee Amsterdammers een week ruilen van wijk. Ze keken met een frisse blik naar deze nieuwe buurt en dat leverde mooie tips op. 

En als derde mijn idee om te illustreren hoe mijn favoriete Amsterdamse winkelstraat er uitziet als je alle favoriete winkels in één straat zou hebben. Dat was een mooie uitklappagina. 

Is er nog iets waar je op wil terugkomen?

Ik vond het maken van de gratis stadsmagazines voor de grote steden in 2011 een feestje. Ik heb daardoor die steden (behalve Amsterdam ook Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) veel beter leren kennen en er vriendschappen met journalisten in die steden aan over gehouden. Helaas was het project uiteindelijk gedoemd commercieel te mislukken door de opkomst van internet en de te kleine afzetmarkt voor adverteerders. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .