Charlotte R.M. van der Heiden

Charlotte R.M. van der Heiden

“Het beste wat ik aan mijn katholieke achtergrond heb overgehouden is dat er veel ruimte is voor de menselijke afwijkingen. Ik vind ook dat iedereen recht heeft op een paar afwijkingen.”

Naam:Charlotte R.M. van der Heiden
Bedrijf:Cool Down City
Woonplaats:Rotterdam

Charlotte, laten we je eerst maar even bijiedereen introduceren aan de hand van al die websites die we van je tegenkomen.

artcoreencounters.com

cooldowncity.com

artcorebusiness.com

Tja, mijn ondernemers- en ontwerpersbrein staat altijd aan. Met Art Core Business help ik ontwerpers en kunstenaars om meer te vertellen over de waarde van hun werk en met Art Core Encounters draai ik geïntegreerde kunstprojecten. Nu ik dit jaar Cool Down City ben gestart lijkt dit heel erg dicht bij elkaar te liggen. De waarde en waardering voor verkoelend groen en de kunsten. Ze staan tot nu toe allebei niet op de juiste plek van de financiële balans van organisaties naar mijn mening. Toch zijn ze waanzinnig waardevol voor deze partijen. 

Groen en kunst zijn allebei tekenen van een samenleving die ruimte heeft voor iets anders dan overleven. Tekenen van een bloeiende maatschappij die kan streven naar nieuwe inzichten en vergezichten. Bijzonder gezond om alle zintuigen te prikkelen binnen een samenleving en organisaties.

En dan hebben we het nog niet eens uitgebreid gehad over waarom we je vooral wilden interviewen: Cool Down City. Vertel?

Ik ben altijd in de weer en er is altijd een volgende stap. Ik vind dat wel lekker. Je blijft op scherp in je projecten. Dat vraagt alleen een beetje lef, gevoel voor avontuur, liefde voor mensen en planning.

Cool Down City is een vorm van een circulaire groene deeleconomie. Mensen en organisaties brengen hun boomzaailingen die ze anders als groenafval zouden afvoeren. Vervolgens verzorgen we die en koppelen we ze aan de juiste plek en persoon. Geheel gratis voor alle inwoners.

Om dit te bekostigen, en dus gratis te kunnen blijven uitdelen, ontwikkelen we projecten voor en met diverse organisaties. Van inrichten van buitenruimtes tot interne groen-challenges en educatie.

Kun je de lezers ook vertellen of je nog privétijd over hebt met zoveel verschillende businesses?

Privé moet ik wel tijd blijven reserveren voor de leuke dingen. Zeker nu het bomendepot ook op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag open is voor iedereen. Weinig weekend meer over helaas.

Mijn verloofde is er na 10 jaar eindelijk een beetje aan gewend dat bij mij alles door elkaar loopt. Ook hij heeft daardoor zijn droominitiatief leven ingeblazen. Hij is een echte family-man. Met iemand anders had ik dit nooit gekund, een warm gezin combineren met ambitie en avontuur. Want zo voelt ondernemen. Ik heb 2 geweldige dochters. Ik geniet echt van hoe ze zich ontwikkelen tot jonge avontuurlijke dames.

In deze coronatijd werkt ook mijn lief thuis. Hij is afgestudeerd antropoloog maar werkt al 10 jaar als IT-manager bij de gemeente Rotterdam. Door zijn werk voor de Tozo aanvraag en systemen, die ook bijvoorbeeld in de zorg worden gebruikt, heeft hij het nog nooit zo druk gehad. Daarnaast moesten we ook het thuis-schoolprogramma draaien in coronatijd nu de dames niet naar school konden. Tel daar de iPad-behoefte van onze dames bij op en ja, het waren echt bijzonder veel overuren de laatste maanden.

Wij kwamen met elkaar in contact via LinkedIn en ook omdat we jouw Cool Down City leuk vinden. We zijn bezig om een RESET start-up te ontwikkelen. Hoe kunnen wij jou helpen, of de mensen die dit interview lezen?

Ik ben nu 8 maanden bezig met Cool Down City, zonder financiële steun. Mijn reserves zijn nu echt op. En de coronatijd heeft het nog magerder gemaakt. Een donatie is meer dan welkom want het belangrijkste is dat we gratis boomzaailingen kunnen blijven weggeven voor de meest efficiënt vergroenende impact in Rotterdam. De Rotterdammers willen in ieder geval wel. Zo heb ik de afgelopen tijd meer dan 1400 boomzaailingen weggegeven. Goed voor meer dan 4 hectare potentiële vergroening. Op de site houden we bij hoeveel het er op het moment precies zijn. Je vindt hierover alle info op cooldowncity.com.

Ik ben daarnaast druk bezig de sociale ondernemingskant te ontwikkelen. We zijn in gesprek met diverse projecten en organisaties om business te genereren en het boombewustzijn[KvS1]  te vergroten maar dat kost altijd wat tijd. Alle leads naar opdrachten of steun zijn van harte welkom. Ideeën opdoen voor de mogelijkheden kan op https://cooldowncity.com/cool-down-city-samen-met-bedrijven-organisaties-en-overheidsorganisaties/

Even iets geheel anders, Charlotte. Je werd door ons enige tijd geleden uitgenodigd voor een Mini Corona Zomergasten, welke drie tot vijf fragmenten ga je laten zien? En waarom?

O, wat leuk dat jullie ernaar vragen!

Allereerst moet je ‘Gadjo Dilo’ gezien hebben. Het gevoel van reizen ervaren op je eigen bank. Naar een onbekende ‘wilde’ wereld. Daar waar je opnieuw leert houden van de mensen en het leven. De ontmoetingen die altijd maar weer opdoemen tijdens het reizen. Een liefdevolle overgave. Dit is echt mijn favo film. Het moment dat de hoofdrolspeler Isidor leert kennen vind ik daarom heerlijk. Je kunt online voor weinig een dvd scoren met Nederlandse ondertiteling.

Nummero duo, Dylan Moran, Ierse komiek. Ook bekend van de serie ‘Black Books’. Hier een fragment uit zijn show ‘Monster’ (2004). Onze betekenisloosheid wordt door zijn elegante vertelkunst weer tot een bijzonderheid verheven. Het is leven is serieus grappig. De humor van deze ‘angry young man’ vind ik bijzonder aantrekkelijk.  

Tenslotte: Interview met Willem Breuker en Ischa Meijer (1994)

Je ziet het niet meer zo vaak, zo’n fijn interview over het maken van mooie werken. Over het ondernemen als artiest. Of het nu beeldend is of de muziek. Zo eerlijk en oprecht. Zo oprecht nieuwsgierig en scherp durven te zijn. Het laatste fragment voor nu, want de rest houd ik voor me voor wanneer ik voor Zomergasten word gevraagd 😉

Laten we het eens over planten hebben. Wat zijn eigenlijk jouw favoriete planten? Dan mag je een binnen- en een buitenplant noemen.

Allereerst de fluweelboom. Niet ‘native’, wel heel erg tot de verbeelding sprekend. Hij stond vroeger bij mijn ouders achter in de tuin naast de boederij waar wij in woonden. Ik droom altijd weg bij het fin du siècle en de mooie gebouwen uit die tijd. 

Doe voor mij binnen maar een grote groene jungle achtige plant zoals de Olifantoor (Alocasia wentii) Hoe groter en exotischer met opvallende kleuren, hoe beter.

Welke drie ondernemers die getroffen zijn door corona verdienen op deze site aandacht? Waarom?

Hmm, ik heb het liever over de ondernemers die een goede switch durven maken en niet afwachten. Ik geloof dat je beter verhelderende ondernemers ten tonele kunt voeren om anderen te inspireren. Om de moed en de hoop te etaleren. Maar die hoor je niet zo snel. Die hebben een drukke eigen agenda, haha.

Neem nu Irma en Norbert van ‘Fijne Dag’. Ultracreatieve ondernemers die midden in coronatijd de kans pakken om binnen een week hun business nieuw vorm te geven en oude klanten te bellen. En nog met goede moed ook. Daar hou ik van. Dat zijn gouden mensen. Daarmee ga je winnen. 

Of neem Victor’s Wedding Design waarbij ik al vrij direct in corona tijd fancy katoenen mondkapjes met serieus goede prints kon bestellen midden in Rotterdam. Dat was echt uitzonderlijk want je kon nog nergens mondkapjes krijgen die een beetje FAB en wasbaar waren. Ik werd bijzonder vriendelijk geholpen terwijl ik op hun deurmat op de Goudsesingel stond, want ik mocht uiteraard niet naar binnen. Was heel erg leuk.

Het hele spectrum van activiteiten die de mensen nu opzoeken, herontdekken en neer worden gezet is heel interessant om te zien. Grotere terrassen leveren meer rust op. Hier wennen de mensen ook aan. Alles met meer rust om ons heen ervaren levert weer nieuwe ideeën op. Laten we dat ook waarderen. En dan heb ik het niet alleen over de drukke kroegavond die niet meer kan. Ik hou bijvoorbeeld ook van een goede Dub dansavond waarbij je lekker stuk gaat, om het maar op z’n truttigst te benoemen. Dat mis ik wel.

Iets wat ons ook opviel, Charlotte R.M. van der Heiden. Hoezo die R.M. ertussen communiceren? En voelen wij hier een katholieke achtergrond met een Maria in de naam?


Het beste wat ik aan mijn katholieke achtergrond heb overgehouden is dat er veel ruimte is voor de menselijke afwijkingen. Ik vind ook dat iedereen recht heeft op een paar afwijkingen. Dan heb ik het niet over de diep donkere dalen, wat helaas te veel gebeurt. Voor de rest heb ik er niet zoveel mee. Ik heb meer met het boeddhisme als je het echt wilt weten. In veel filosofische ideeën kan ik mij goed vinden. Je kiest uiteindelijk je eigen palet. Maar ik ben niet praktiserend religieus, haha.

Charlotte heb je nog iets op je bucketlist staan?

Onderweg liggen veel verborgen schatten en ontmoetingen. Mensen zijn vaak heel erg leuk onderweg. Nieuwe ideeën en kansen kom je dan ook vaak tegen. Je kunt niet zonder de stromingen van de tijd. Je doodstaren op je bedachte doel is funest als je grote dingen in beweging wilt zetten. Veel dingen uitproberen is wel key. Als dat op elkaar aansluit is dat geweldig. Dan klopt alles.

Is er iets wat je nog kwijt wil? 

Nee!

Doe mee aan de discussie