Arjen Heus

“Ik gooide het roer 180 graden om en ging werken aan m’n missie”

Naam:Arjen Heus
Bedrijf:PLYGRND.city – Founder
Woonplaats:Eindhoven / Amsterdam

Is het ‘Heus’ 40 geworden? Arjen, wat ga je doen als je later groot ben?

Klopt, ik ben in september 40 geworden. Mijlpaal 😉 Ik rende in juli na een 30 dagen run-challenge nog 6,5 rondje Vondelpark in 1 uur en 36 minuten. 6,5 rondje Vondelpark is 21,1 kilometer. Weet je hoe ze die afstand noemen? Niet slecht he voor een veertiger. Als ik later groot ben… jeetje, word ik ooit groot?! Ik blijf volgens mij altijd kind. Althans, ik hoop dat ik met de speelse ogen van een kind mezelf kan laten blijven verwonderen over wat het leven, de wereld, mensen en de natuur te bieden hebben. Ik kan me herinneren dat ik dat ooit leerde van een verre vriend uit Rotterdam… Eentje die iets met het resetten van de wereld doet.

Wie is Arjen Heus eigenlijk?

Rond mijn 30e, 10 jaar terug stelde ik mezelf die vraag ook. Ik werkte toen bij Red Bull, had 15kg overgewicht en stond niet bewust in het leven. Ik ging maar en ik ging maar… Ik had dat boek ‘Rich Dad Poor Dad’ gelezen van Kiyosaki  en besefte mij dat ik eigenlijk ook een soort van in de ‘ratrace’ zat. Ik gooide het roer 180 graden om en ging werken aan m’n missie. Op dat moment nog niet wetende wat dat uiteindelijk zou worden. Maar dat ik iets positiefs wilde bijdragen aan de wereld, dat was mij al wel duidelijk. Rond die periode las ik ook het boek ‘Dus Ik Ben’, van Wijnberg en Jensen en besefte dat identiteit bij ons in het Westen vaak wordt gerelateerd aan dat wat je doet voor je werk. Maar tegelijkertijd zijn er zo veel meer lagen zoals je achtergrond, je afkomst, je huidskleur, je hobby’s. Ik besefte mij ineens dat ik veel meer was dan die snelle boy van Red Bull. 

O ja, het antwoord op jullie vraag… Geboren Brabander, wonend en werkend in Amsterdam. Moeder van Surinaams Hindoestaanse afkomst, vader Hagenaar. 40 jaar dus. Geen kids, wel samenwonend met mijn vriendin. De derde in 24 maanden, dus dat gaat lekker. Positief. Enthousiast. Gastvrij. Vindingrijk en een harde werker. Althans, ik zie werk niet als werk of meestal niet. 

Frankycherry/ Playground City? Leg eens uit wat je allemaal doet en vooral, waarom?

Hahaha, Franky Cherry, dat jullie dat nog herinneren! Daar begon het met m’n ondernemersleven mee in 2011. Oja, mijn eerste inschrijving bij de Kamer van Koophandel had een andere naam, niet lachen nu, ‘Create Love Connect’. Dat klinkt als een datingsite zeiden mijn vrienden. Had ik toen het idee voor Tinder onbewust al bedacht? Nee, zonder gekheid, het ging over met liefde en passie mensen verbinden en mooie dingen creëren. Eigenlijk dat wat ik nu doe met PLYGRND.city. Ik veranderde die naam ‘Love’ al vrij snel naar Franky Cherry, een agency om creatievelingen, vooral productdesigners, te helpen met hun merk en marktontwikkeling. Een hele toffe tijd, maar ik kon mezelf er niet mee onderhouden. Na een paar jaar was ik de wereld van product design beu, en ging ik mij meer en meer interesseren in social design en stedelijke ontwikkeling. In die tijd leerden ook wij elkaar kennen, en mocht ik cityexplorer spelen voor Reset Your Brand en Fresh Forward in Eindhoven. Rond die tijd werd ook PLYGRND.city geboren. Mijn startup in urban en social design, die het gesprek tussen bewoners en overheid faciliteert. Participatie, met een mooi (en te vaak gebruikt woord). Hebben jullie voor participatie niet een beter woord ? Of voor co-creatie. Ook al zo een woord. ;). Kijk, in de stad zijn er op allerlei vlakken dingen aan de hand, vooral in probleemwijken. Armoede, jeugdcriminaliteit, achterstallig onderhoud. Noem maar op. En tegelijkertijd is er weinig vertrouwen in de overheid. Ambtenaren doen belangrijk werk, maar ze spreken vaak niet de taal van de mensen in de buurt. Er is een verbinder nodig, een vertaler, en een onafhankelijke vrije en onbevooroordeelde plek. En dat verzorgen wij dus, met onze tools zoals Hoodlab (kom ik later op terug), Funbox (een sport en spelcontainer die de buurt zelf in beheer heeft, Impactlab  (de terugkomtool van Hoodlab,) en met kunstprojecten in de openbare ruimte. Inmiddels heb ik een groep van 20 mensen om mij heen verzameld met wie we zowel in als aan het bedrijf werken. Allemaal unieke en authentieke mensen met hun eigen skills en vaardigheden, maar allemaal met een groot sociaal hart. Een van de mensen die ik in dienst heb genomen ken ik via Reset Your Brand, van die groep van Nijenrode Business Universiteit die ik toen mocht toespreken, in Eindhoven bij Bouncespcae. Thx! Skylar Strange heet ze en is echt een topper! 

Wat zijn eigenlijk de drie mooiste projecten waar je aan hebt meegewerkt en waarom? 

Zo, daar vraag je mij wat. Misschien vraag je je af wat Hoodlab is. Daar ben ik wel het meest trots op. Hoodlab is ons belangrijkste product. Een 20ft zeecontainer die we voor een periode van 4 tot 6 weken droppen midden in de wijk. De deuren slaan open en er rolt een terras uit, een espressobar, een makers-plek en een podcaststudio, allemaal in een. Een levendige plek waar mensen samenkomen om te verbinden en hun zegje te doen of een (hulp)vraag te stellen. Maar vooral om te praten over liefde en de zin en onzin, van het leven, of meedoen aan een activiteit zoals silentdisco, freestyle voetbal of een workshop. Maar tegelijkertijd werken we dus wel aan serieuze thema’s in de buurt zoals armoede, veiligheid of eenzaamheid. En dat doen we op een manier waar we de vraag stellen, in plaats van te preachen. We vertellen niet hoe het moet, maar laten liever zien hoe het ook anders kan. En dat doen we niet alleen bij de mensen, maar ook bij de opdrachtgevers en het stadsbestuur. 

Ja, en om er dan drie te noemen. Kijk, de allereerste pilot in Tilburg Noord in 2017, dat was natuurlijk goud! En dat ik daarbij ook nog de pitch van het Innovatienetwerk Jeugd won met een startup boost van 25k, dat was het begin van alles! Maar waar het echt tot vorm kwam en waar we naast het gesprek ook echt tot realisaties kwamen was toch wel in de Bijlmer. Onze eerste buurt in Amsterdam. Daar hebben we na de periode met de container, nog anderhalf jaar meegewerkt aan allerlei aanpassingen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld het community art project in twee fietstunnels waar een dodelijk incident was geweest en waar 500 buurtbewoners aan meewerkten, onvergetelijk. 

Weet je wie dat ook was opgevallen? SXSW uit Austin. Daar mochten we dus naar toe in maart 2020. Maar dat ging door corona even lekker niet meer door. Ik heb gelukkig het geld van de vluchten wel terug gekregen van KLM. Ja, dan de Staatsliedenbuurt in Amsterdam West. Ons laatste project. Dat was ook echt super! Wat een dynamiek! Qua getallen, bezoekers, activiteiten, aantal aangehaakte organisaties en buurtvrijwilligers by far het meest succesvol van de tot nu toe negen buurten die we gedaan hebben in Nederland.

Welk invloed heeft corona op jouw werkzaamheden en hoe ga je daar mee om?

Ja, corona. Wie heeft dat bedacht! Nou, om te beginnen SXSW dus… Dat was aan het begin, in de eerste week van maart. Het event was een van de eerste grote wereld evenementen die gecanceld werd. We zouden daar heen gaan met een hele club uit Nederland, tot het ministerie van VWS en EZ aan toe. Karen van Ruiten van Alles is Gezondheid had meegeschreven aan onze aanmelding. En bam, we werden gewoon geselecteerd. Het zou onze grote doorbraak kunnen betekenen… maar we will never know. We nemen nu een andere route, maar het blijft een mooie eer. En ja, ik kreeg een week later zelf, op een huisfeestje van m’n ex, dus corona. Zo, die hakte er even in. Op dat moment wist ik het niet zeker, want ik mocht niet getest worden. Geen risicogroep. Maar na 9 dagen stond er dus wel even een dokter, ingepakt van top tot teen, in m’n slaapkamer. Dubbele longontsteking! Daar moest ik 4 weken van herstellen. Pittig man, ik had nooit eerder wat aan mijn longen gehad. 

Artikel over ondernemen en mijn ervaring met Corona

Verder hebben we echt mazzel gehad met onze projecten. Ons werk is voornamelijk in de openbare ruimte en Hoodlab is een open plek. Niet lang na de lockdown in mei konden we het werk oppakken. Vanaf juni tot 26 september hebben we 16 weken buurtwerk gedaan. En 2 weken later, bam. Weer een lockdown. Ik hoop dat we hier snel uit breken. Alhoewel ik het ook wel lekker vindt dat de wereld even terugschakelt. Gedwongen en rigoureus terug naar de basis. Want het ging ook bizar hard allemaal. Te hard. 

Wereldreiziger als je bent, jij hebt vast een aantal ondernemers gezien die het roer in deze barre tijden succesvol om hebben gegooid. Kun je er een paar delen met ons?

Oei, effe denken hoor. Ja, frappant om te zien dat de een zijn dood, de ander zijn brood is. Maar zo is he wel. Wat ik zie. Mensen zijn veel thuis, gaan uit elkaar of willen juist groter gaan wonen. Die makelaars, vooral die online jongens zoals Digimakelaars, die gaan wel lekker hoor. Supermarkten gaan ook through the roof. De horeca ligt helemaal op z’n gat, maar de bezorgersdiensten gaan dan wel weer keihard. Als je een horecazaak hebt en nu volle bak op de bezorging gaat, top, maar dat kan niet tippen aan een volle zaak. Daar verdienen ze het vooral op de drank. En dan heb je die hele verschuiving naar online van allerlei business, maar dat vind ik dan weer niet echt innovatief. En hoe succesvol is een yogaschool die het online gaat doen…? Ik weet het niet hoor. Maar ik ken hier wel een bezorgdienst, die toch stiekem bier verkoopt na 20.00 uur. Haha, daar kan ik dan wel weer om lachen. Gelijk heeft ie. Naam en plaats laat ik even weg, ok?

Ja ik heb er toch eentje! Govert Flint. Wat een baas. Ontwerper, innovator en vriend. Als ontwerper is hij aan de slag gegaan met interacties in de openbare ruimte. Zo heeft hij met zijn Neo Hygiene heel tof ingespeeld dat je met je handen bijvoorbeeld het stopknopje van het stoplicht niet meer kunt, of wilt beter gezegd, aanraken. Check maar eens:

Eindhovenaar in hart en nieren. Nou kom maar op met die 3 lekkerste Eindhovense woorden of uitspraken en leg ook even uit wat ze betekenen?

Even een correctie. Ik ben als Veghelaar geboren he. Heb je misschien wel eens van gehoord. Een middelgroot ondernemersdorp. Komen wel aardige bedrijven vandaan. Jumbo, Sligro, Hutten, Maison vd Boer. En bijvoorbeeld Vanderlande en Masterfoods van de Mars en Snickers zitten daar ook met hun fabrieken en kantoren. Maar Eindhoven, een kwartier verderop zit zeker in het hart! Ik ben daar negen jaar geweest. Fijn stadje en nog leukere mensen! Het voelt altijd als thuiskomen daarzo. Blijf toch een Brabander he. Ok, ja die woorden: 

  • Eindhoven de gekste?
  • ‘Das krek wek wou’ Haha, dat betekent, dat is precies wat ik wilde!
  • Boeren…! 😉 Als je van voetbal houdt dat weet je genoeg.
  • ‘Gewoon vatte!’ Dat zeggen de jongens van Biki90 en RGB disco. Pakken wat je pakken kan. Maar dan bedoelen ze voornamelijk pils. 

Nu we het toch over Eindhoven hebben, welke drie ‘hidden gems’ moeten mensen een keer gaan bezoeken en waarom?

Oh… dat is een goede vraag. Kijk, die stad ontwikkelt zich zo hard en zo razend snel. Ik woon inmiddels 2,5 jaar in Amsterdam, met een kleine stop over in Tilburg. Ik weet niet of deze ‘hidden gems’ hidden zijn, maar I would say:

  • Rara radio: winnaar Eindhoven Cultuurprijs. Te vinden online.
  • Dutch Design Week online edition: sinds Corona ervoor zorgde dat het niet meer mocht. 
  • En… volgens mij is het nog niet klaar, of al wel. Maar Coffeelab XL, boven in de stationshal! Dat gaat een gave plek worden! Nou hup kappen met die lockdown.

Wij kennen jou als een sociaal bewogen mens die een verschil probeert te maken en waar leadership een belangrijk onderdeel is. Hoe moeten we in hemelsnaam kansen zien in deze bedreigende corona tijd en hoe maak jij het verschil?

Moeilijk. Ik probeer gewoon kalm te blijven. Deze tijd te gebruiken om tandjes terug te schakelen, enerzijds op zoek naar die balans en anderzijds gebruik maken van de mogelijkheden die er wel zijn. Goede communicatie met de mensen in het team is daarbij essentieel. Wij hebben het geluk dat we nu in het ‘off season’ zitten. In de winter gaat niemand buiten in een container staan. Daarom richten we onze pijlen op 2021, wat we dan kunnen doen. Juist nu is ons werk in de buurten hard nodig. Met de jongeren die op springen staan om los te gaan, de overlast die verergert en eenzaamheid of depressies die bij mensen toeslaat. Als je mij vraagt om een advies? Zolang het financieel mogelijk is en je hebt de ruimte in je hoofd en je thuis: trek jezelf lekker terug, ga naar binnen (door te mediteren), maak contact met de natuur, geloof in jezelf, werk aan de ontplooiing van je creativiteit en passies, pak die oude hobby weer op zoals die gitaar, en vertrouw erop dat we hier samen met elkaar gaan uitkomen. We hebben echt geluk dat we in dit Nederland wonen.

Nog niet zo lang geleden heb je de stap gemaakt van Eindhoven naar Amsterdam. Nou zeg het maar Arjen, wat heeft de Ajax stad wel wat ze in de PSV stad niet hebben en andersom.

Werk! Veel – meer – Werk. Voor ons dan. In de grote steden zijn meer mensen, dus vanzelfsprekend dat er meer gaande is social wise en dat er meer ontwikkelingen zijn op stedelijk vlak. Maar daar doelde je niet op he? Ik heb er twee. 

Stadsdeel Zuidoost, de oude Bijlmer. Heerlijke plek. Verborgen parel. Wat een pracht aan cultuur, talent en initiatief. Daar is het voor ons echt begonnen en inmiddels hebben we stadsbreed zes buurten gedaan. En twee, grachten en de architectuur. Dat maakt de stad Amsterdam iedere keer als je er door heen fiets weer echt leuk! Verveelt nooit.

En andersom? Dan doe ik er ook twee. 

  • De Design Academy, die is toch wel uniek en brengt ieder jaar weer, nee. De Dutch Design Week. Ik trek m wat breder! Dat is toch wel echt een vet event! Als er geen corona heerst.
  • E-moves Urban Culture. Een heel vet, door de hele stad doordrenkte, scene van Urban en Street! Sport, art, culture, muziek, dans, events. Met een community waar de hele wereld naar kijkt.

Is er iets wat je nog kwijt wil?

Ja, mijn ei kwijt. Liefst hardgekookt, tikje smeuïg, eitje ajb met een sprinkeltje zeezout en een snufje peper. En over twee jaar zijn we ook in Rotterdam! Ik bel jullie!

Doe mee aan de discussie

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .