Annemarie Mosterd

“Weg met de globalisering. Weg met van bovenaf alles bepalen en de mens niet serieus te nemen. Power to the people!”

Naam:Annemarie Mosterd
BedrijfMosterd & Co – Creative Director
Woonplaats:Rotterdam

Annemarie, je bent lekker druk naast je concept- en communicatiebureau met een eigen platform Andersnogiets010. Vertel eens, wie is Annemarie Mosterd?

Ik ben een gedreven ondernemer die blij wordt van het bedenken van concepten en dingen voor elkaar wil boksen in teamverband met Mosterd & Co. Ik gedij goed in deze crisis. Het zet mij ‘aan’ in plaats van ‘uit’. Ik ben moeder van een schatje van 5 en geniet nu ook van meer samen zijn met mijn gezin.

Met Andersnogiets010 wil ik een tegenwicht bieden tegen de grote retailreuzen. We weten allemaal hoe belangrijk de kleine winkelier in de wijken is, maar ondertussen kiezen we altijd voor gemak. Dus nu wordt het tijd om het lokale winkelen dan ook echt makkelijker en leuker te maken dan gewoon online shoppen. Dat doen wij met ‘De digitale winkelstraat van Rotterdam’, waarbij we livestreams met winkeliers gaan opzetten.

Andersnogiets010 wil mensen motiveren om buiten de gebaande wegen te gaan, verder te kijken (in je eigen wijk) dan je neus lang is, iets wat iedereen nu makkelijker doet. Men heeft nog nooit zoveel gewandeld en open gestaan voor zijn omgeving, denk ik.

Op je fenomenale blog vol liefde voor Rotterdam en zijn ondernemers, Andersnogiets010 staan vast wel een aantal ondernemers die jij nu helemaal onder de aandacht wil brengen. Wie en waarom Annemarie?

Youssef Kariouh van Annaser Noten en Zuidvruchten op de Vierambachtsstraat. De man is een schat, iedereen kent hem en niet alleen in Rotterdam West. Zo iemand is een held, onbetaalbaar voor een wijk. Ik heb hem een aantal keren gebeld, toen ik zag dat hij dicht was, nadat de scholen dichtgingen. Ik wilde hem helpen, maar hij hield de boot een beetje af. Bang voor Corona. Een paar weken geleden ging ik weer langs, hij was net weer open en was zijn winkeltje aan het prepareren met een plastic scherm. Alleen mijn zoontje, mocht onder het scherm door om wat lekkers uit te kiezen. Deze man mag echt niet stoppen. Ik vind het zo sneu dat zo’n sociale man nu die afstand moet houden.

Magazijn Blijdorp, ze hebben het er alleen maar drukker gekregen sinds Corona. Iedereen begon met klussen, maar ze hebben het ook in andere tijden niet slecht. Het zijn echte ondernemers, dat is niet elke winkelier. Niet iedereen heeft het in zich om buiten de hokjes te denken en om zijn zorgen om te zetten in goeie plannen en actie. Harde werkers, die hun doelgroep echt heel goed kennen en die steevast blijven zitten op de hoek van de straat. Je kunt er met elke vraag heen, ze weten alles en kennen de wijk tot in elk haarvaatje. Ze hebben ook hun branche mee, denk ik. Zulke winkeliers zou je in elke wijk moeten hebben.

Rotterdamse in hart en nieren, hoe doen we het als stad tijdens deze Corona crisis?

Het is fijn dat veel mensen elkaar helpen, maar het gaat natuurlijk veel ondernemers de kop kosten. Ik hoop dat het vastgoed en banken ook mee gaan helpen daaraan. Verder zie ik veel mooie ontwikkelingen. De nuchtere Rotterdammer wordt een beetje zachter, wat ik als social designer, alleen maar kan aanmoedigen. We lopen dan wel met een bochtje om elkaar heen, maar meestal gaat dat gepaard met een stapje naar links en naar rechts met een glimlach en een knikje… dat was voor de crisis vaak ver te zoeken. Iemand noemde het pas ‘de Corona-dans’. Ik geniet van de ongeschoren en ongeknipte kapsels, borstelige wenkbrauwen, de rust op straat en de schone lucht. Dat is toch een fenomeen dat we nooit meer gaan vergeten.

Als jij het nu voor het zeggen had in de wereld als ‘baas Annemarie’, welke maatregelen zou je onmiddellijk nemen?

Ik zou ervoor zorgen dat de grote bedrijven, de kleine niet opslokken of te veel macht krijgen. Weg met de globalisering. Weg met van bovenaf alles bepalen en de mens niet serieus te nemen. Power to the people!

We zijn, als dit nog lang duurt, natuurlijk aardig op weg om onze slechte gewoontes af te leren, zoals het vliegen, het rijden en het vervuilen, maar de vraag is hoe snel we dit weer vergeten zijn. Ik hoop dat op dit moment niet alleen de natuur door kan groeien, maar dat er ook genoeg plannen meer voeten in de aarde krijgen om als onkruid tussen het beton te kunnen groeien en de wereld te veroveren tot een sociaal en groen paradijs.

Ben je de laatste weken erachter gekomen in quarantaine, dat je gewoontes hebt die je voor de Corona niet bij jezelf herkende?

Eigenlijk niet, er is niet veel veranderd, alhoewel, ik geniet nog meer. Ik was heel even in paniek, maar dat duurde misschien 2 dagen, daarna zonder problemen een ritme aangehouden. Ja, ik ben regelmatiger gaan sporten, elke ochtend om 7.30u een live sessie met mijn sportschool. Ik vind dat top, dat mag erin blijven. En meer wandelen, met z’n drieën in de buurt, of wijken waar we nog nooit hebben gewandeld. Zoals door de Spaanse polder, onder viaducten door en door aftandse bedrijventerreintjes.

Vanzelfsprekendheid die niet meer vanzelfsprekend is. Wat is het eerste wat jij gaat doen als alles weer normaal komt?

Een heleboel mensen knuffelen, ook mijn collega’s. En toch wel een hele diepe zucht met een traantje laten, denk ik (want onderhuids is deze situatie natuurlijk best wel k*t, al ga ik die rust op straat en in de lucht wel echt missen straks).

In the mean time, heb jij nog even een quarantaine tip om je dagen thuis door te komen voor de mensen?

Ik ben een geluksvogel met een fijne studio waar ik veel heen kan en waar nu bijna niemand is. Thuis werken lukt me niet. Tips: mediteer af en toe en probeer je verlangen in beeld te krijgen: waar droom je van? Het is heerlijk om te dromen en te fantaseren over alles dat mogelijk is en het geeft je ook richting en rust in je dagelijks leven. Puzzelen met z’n allen, dat is ook heerlijk.

Je zit in een prachtig verzamelgebouw in Delfshaven. Toch horen we via diverse kanalen dat veel verzamelgebouwen onder druk komen te staan, omdat huurders er nu achter komen:”Hmm, dat thuis werk gaat eigenlijk best, het biertje doen we vrijdag wel in de kroeg.” Hoe moeten verzamelgebouwen het tij keren, zeker omdat wij ook vernemen dat de meeste nogal star omgaan met de huidige crisis?

Ik heb zelf geen ambitie om weg te gaan uit de fabriek van Delfshaven, het is een superfijne plek, al is onze nieuwe eigenaar inderdaad niet de meest ideale partij en is er voor de crisis zelfs bij sommige huurders 70% huurverhoging aangekondigd. Ik denk dat ze dit zo niet kunnen gaan voortzetten en zou daar zeker werk van gaan maken, mochten ze bij die extreme verhoging blijven. Ik hoop echt dat het geen leegloop gaat worden in de Fabriek. We zitten hier met zoveel leuke mensen.

Heb jij Corona gerelateerde oplossingen gezien van ondernemers in de media of gewoon om je heen waarvan je dacht, wauw?

Ja, het plan van Frank en Hans Mosselman, die voor de zorg willen gaan koken en zo de horeca aan het werk kunnen houden en de zorg een beetje meer plezier en aandacht kunnen brengen na hun zware werkdiensten. Het idee was om een soort ‘Festivalterrein met foodtrucks’ te maken, een plek om uit te blazen en een praatje te maken voor de zorgmedewerkers. Lastig te realiseren met de 1,5m maatregelen, maar ik geloof dat het hun nu toch gelukt is.

Wil je nog iets kwijt wat je niet kwijt kon bij de vragen?

Hoe ga je thuis om met de situatie: nou, de belangen van mij en m’n vriend verschillen nogal. Hij werkt in de zorg en probeert uiteraard alles om de ziekte buiten zijn zorgtehuis te houden. Terwijl ik er nonchalanter mee omga en de grens zelfs een beetje moet opzoeken door het Andersnogiets010 project nu. Dat is soms lastig. We begrijpen elkaar gelukkig en ik probeer niet te veel te denken aan het feit dat het bijna onvermijdelijk is, dat we Corona gaan krijgen. Maar ja, om 2 jaar lang in een cocon te leven, daar ga ik ook echt van in coma. We blijven allebei heel voorzichtig.

Doe mee aan de discussie